CDA

21-01-05
Premier Balkenende neemt WI-rapport over maatschappelijke ondernemingen in ontvangst

Minister-president Balkenende neemt dinsdag 25 januari a.s. om 17.00 uur in perscentrum Nieuwspoort (zaal Wandelganger 1) het rapport Investeren in de samenleving een verkenning naar missie en positie van de maatschappelijke onderneming in ontvangst.

Dit rapport is opgesteld door een commissie van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. WI-directeur Ab Klink en commissielid prof. Mr. Hendrik Jan de Ru presenteren het rapport waarna de minister-president reageert.

De christen-democratie geeft voorrang aan de samenleving. Mensen zijn bereid zich in maatschappelijke verbanden te organiseren op basis van gedeelde idealen en belangen. De overheid heeft in de christen-democratische visie de taak de juridische en financiële randvoorwaarden te scheppen voor die verbanden. Maatschappelijke verbanden hebben een sociale doelstelling. Juist daarom is professionaliteit noodzakelijk. Sociale doelstelling en de professionaliteit moeten met elkaar sporen.
Het rapport werkt het concept van de maatschappelijke onderneming verder uit (mede tegen de achtergrond van ontwikkelingen die in de richting van commercialisering gaan), en gaat in op de verankering van de maatschappelijke onderneming in het recht.
Met dit rapport wil het Wetenschappelijk Instituut een bijdrage leveren aan de levensvatbaarheid en toekomst van maatschappelijke ondernemingen.

Het rapport Investeren in de samenleving een verkenning naar missie en positie van de maatschappelijke onderneming- is onder embargo tot het moment van de presentatie (dinsdag 25 januari, 17.00 uur) vanaf 13.00 uur beschikbaar bij het partijbureau, dr. Kuyperstraat 5 te Den Haag, en bij de Afdeling Voorlichting van de CDA Tweede-Kamerfractie.