Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De aidsepidemie in Suriname
Uitzenddatum: Di. 25 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Melliena Beckmann

palm

Het aantal aidspatiënten in Suriname neemt fors toe. Vanwege de intensieve contacten tussen de in Nederland wonende Surinamers en hun familie daar kan dit grote gevolgen hebben voor Nederland. De Nederlandse aidsspecialist S. Danner reisde met 25 artsen en verpleegkundigen naar het land om de noodklok te luiden. In Netwerk een reportage.

Officiële cijfers
Volgens officiële cijfers is het aantal aidsgevallen in Suriname tien keer zo hoog als in Nederland. Waarschijnlijk ligt dit door het taboe op aids nog veel hoger. Unaids, een bundeling van de aidsorganisaties van de Verenigde Naties, vermoedt dat zoân 5.200 tot 10.000 mensen met hiv zijn besmet.

Taboe
Het taboe op de ziekte is een van de problemen: daardoor worden de beschikbare tests nauwelijks gebruikt. Verder zijn er ook te weinig medicijnen. Een goed systeem om het aantal geïnfecteerden in kaart te brengen is er niet.

Stijging
Voor Nederland heeft deze explosieve stijging grote gevolgen. Roel Coutinho, hoofd GG&GD in Amsterdam, reisde mee met Danner. Hij stelde in Sp!ts dat de Surinamers in Nederland en Suriname als een groep beschouwd moeten worden. âEr is onderling veel en intensief verkeer. Er wordt veel gereisd en er zijn veel seksuele contacten.â Eén procent van de zwangere Surinaamse vrouwen is hiv-positief.