Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 januari 2005

PERSBERICHT

Dodelijk ongeval toont kwetsbaarheid ondeugdelijk autobergerssysteem

Met ontzetting heeft het bestuur van Vereniging Autoberging Nederland kennis- genomen van het zware ongeval dat in de nacht van zaterdag op zondag in Ursem (NH) heeft plaatsgevonden.
Drie jonge mannen uit Noord-Holland vonden hierbij de dood. Twee anderen konden uit de te water geraakte auto ontsnappen.

Met grote afschuw constateert Autoberging Nederland dat de door verzekeraars en politie overeengekomen bergingsafspraken, in dit geval uiterst pijnlijk aantonen hoeveel onnodige tijd er verloren is gegaan tussen het tijdstip van het ongeval en het ter plaatse komen van het juiste bergingsmateriaal. Een van oudsher bekend en erkend bergingsbedrijf, Schoenmaker te Avenhorn, gevestigd op letterlijk slechts enkele minuten van de ongevalsplek (4.2 km), mocht niet door de politie/brandweer worden ingeschakeld. Van veel verder weg (20 km) is een bergingsbedrijf opgeroepen waar de verzekeraars (en indirect politie) wel een overeenkomst mee hebben.

Een gedegen onderzoek zal moeten plaatsvinden waarom niet de dichtstbijzijnde berger is ingeschakeld en wat de eventuele gevolgen zijn geweest van het veel later ter plaatse komen van een ander bergingsbedrijf.

Vereniging Autoberging Nederland heeft, in navolging van andere brancheverenigingen, in de afgelopen maanden alle gemeenten en politiekorpsen meerdere malen geinformeerd over de kwalijke gevolgen van het uitdunnen van de autobergersmarkt door verzekeraars/alarmcentrales, in heel Nederland en met name in Noord-Holland. Op 8 december 2004 zijn juist de korpschefs in deze waterrijke regio hiervoor wederom uitgenodigd voor een gesprek maar geen van allen hebben zij behoefte aan overleg. Op 3 januari is van de Burgemeesterskring West-Friesland wel een uitnodiging ontvangen om over deze ernstige problematiek binnenkort (18-2) een presentatie te verzorgen.

Dat het zo snel tot zo'n dramatisch voorbeeld moet komen is een bewijs van het bestuurlijk onvermogen van diverse overheden en haar uitvoeringsinstanties.

Vereniging Autoberging Nederland
Amsterdam
Maarten G.H. Brekelmans
Algemeen Secretaris
06 - 53 121 121
Vakdeskundige: Henk vd Boogaard sr 0251 - 229 145 / 06 - 2278 5181


---- --