Gemeente Amstelveen

Verkiezing schoonste en groenste gemeente

De gemeente Amstelveen doet dit jaar mee aan twee verkiezingen: de schoonste en groenste gemeente van Nederland. De organisatie van de verkiezing van groenste gemeente ligt in handen van Entente Florale en van schoonste gemeente in handen van Nederland Schoon. De gemeente Amstelveen pakt de verkiezingen met beide handen aan. Door het jaar heen zullen er diverse activiteiten gaan plaatsvinden die passen binnen het thema schoon en groen.

Inmiddels heeft de Stichting Entente Florale bekendgemaakt dat Amstelveen samen met Dordrecht, Winterswijk, ´s-Gravenzande, Nuenen, Venray en Zwolle genomineerd is voor de groenste gemeente van Nederland. Om in aanmerking te komen, dienen in de directe woon-, werk- en leefomgeving verschillende typen (herkenbare) groenvoorzieningen aanwezig te zijn die in een goede staat van onderhoud verkeren. Verder wordt er gekeken naar de specifieke natuurprojecten van de gemeente en de betrokkenheid van de inwoners daarbij. Amstelveen zet in op het onderhouden van de groenvoorzieningen, ook voor de langere termijn. In dit teken staat de groendiscussie die is gericht op het behoud van het groene imago van Amstelveen. De gemeente beschikt in dit opzicht over een strategische groenvisie. Het komend half jaar worden er informatieavonden gehouden waarin bewoners worden geïnformeerd over de groenvoorzieningen. Daarnaast zullen er ook diverse andere activiteiten op het gebied van groen gaan plaatsvinden.

Ook dingt de gemeente mee naar de titel schoonste gemeente van Nederland. Hiervan wordt pas eind dit jaar duidelijk of de gemeente daadwerkelijk de finale zal halen. Amstelveen stelt dit jaar een zwerfafvalbestrijdingsplan vast. Ook in dit kader zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden, die moeten leiden tot een permanente campagne tegen zwerfafval.

Begin februari gaan beide verkiezingen van start en lopen door tot in september. De gemeente zal voor de verkiezing van groenste gemeente aan Entente Florale moeten aangeven hoe het gemeentelijk beleid zich heeft ontwikkeld vanuit het verleden naar heden en ook de visie op de toekomst is belangrijk. Daarnaast zal de gemeente een route moeten ontwikkelen door Amstelveen op basis waarvan de jury het gemeentelijk groen goed kan beoordelen. Deze jurydag staat gepland voor juni. Amstelveen ziet er dan op haar mooist uit. Voor de verkiezing van schoonste stad van Nederland moet Amstelveen een gebied aanwijzen. Dit gebied zal vervolgens door Nederland Schoon schoongemaakt worden. Het komt er daarna op neer dat Amstelveen dat aangewezen gebied goed onderhoudt.

Het meedoen aan beide wedstrijden is voor de gemeente een goede gelegenheid Amstelveen "op de kaart te zetten". De gemeente nodigt dan ook iedereen uit mee te werken aan een schoon en groen Amstelveen.

Amstelveen, 24 januari 2005


Noot voor de redactie,

Gemeente Amstelveen