SARA


dinsdag 25 januari 2005

Amsterdamse ziekenhuizen kiezen SARA voor beheer van hun gezamenlijke glasvezelring

Amsterdam, 25 januari - Begin december 2004 is een supersnel glasvezelnetwerk gerealiseerd tussen negen ziekenhuizen in de regio Amsterdam. Dit wordt het MANza-netwerk genoemd. MANza is een afkorting van Metropolitan Area Network Ziekenhuizen Amsterdam. Als ervaren partij op het gebied van grote glasvezelnetwerken is SARA door de gezamenlijke ziekenhuizen gekozen als operationeel beheerder van dit netwerk. Met het nieuwe netwerk kunnen de zorginstellingen onderling sneller elektronisch communiceren in een eigen beveiligde netwerkomgeving.

Met een transmissiesnelheid van 1 Gbps biedt dit netwerk, tegen lage kosten, een continue verbinding van zeer goede kwaliteit. Voor de aangesloten instellingen is dit een grote stap in de onderlinge samenwerking op ICT-gebied.

De aan het MANza-netwerk verbonden instellingen zijn: Academisch Medisch Centrum, VU Medisch Centrum, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Slotervaart Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, BovenIJ Ziekenhuis, Jan van Breemen Instituut, Revalidatie Centrum Amsterdam en Ziekenhuis Amstelveen.

De aanleg van het MANza-netwerk maakt onderdeel uit van het project GigaMAN, dat door SURFnet is geïnitieerd. SURFnet levert het supersnelle breedbandnetwerk voor universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland. GigaMAN is een vraagbundeling van non-profit-instellingen met als doel het verkrijgen van eigen glasvezelnetwerken. De stichting Regionaal Informatie Netwerk voor de Gezondheidszorg Amsterdam (Stichting RING Amsterdam) heeft een coördinerende rol bij de realisatie van het MANza-netwerk.

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is een geavanceerd expertisecentrum dat sinds ruim 30 jaar een compleet pakket aan diensten en producten levert op het gebied van high-performance computing, high-performance networking en infrastructuurdiensten. Onder de klanten van SARA bevinden zich wetenschappelijke en educatieve instellingen, overheidsinstellingen en zakelijke bedrijven. SARA is een onafhankelijke organisatie met vestigingen in Amsterdam en Almere, en samenwerkingsverbanden met vele partners. Sinds de start van het SURFnet IP-netwerk in 1989 is SARA verantwoordelijk voor het technische en operationele beheer van dit breedbandnetwerk voor Nederlandse universiteiten, wetenschapscentra en onderwijsinstellingen. De locatie van SARA maakt deel uit van de 'core', het middelpunt van het SURFnet-netwerk. Voor meer informatie: www.sara.nl.

Over RING Amsterdam
De stichting Regionaal Informatie Netwerk Gezondheidszorg Amsterdam is een samenwerkingsverband van een groot aantal instellingen en beroepsorganisaties in de Amsterdamse gezondheidszorg. Missie van RING Amsterdam is het verhogen van de kwaliteit en de efficiency in de zorg door het optimaliseren van de elektronische informatie-uitwisseling. Speerpunten van het gezamenlijke ICT-programma zijn de ontwikkeling en implementatie van een regiobreed medicatiedossier, het verbeteren en uitbreiden van de elektronische informatie-uitwisseling tussen huisartsen en specialisten en het tot stand brengen van gemeenschappelijke voorzieningen voor veilige communicatie. Ten behoeve van het MANza-netwerk treedt RING Amsterdam op als vertegenwoordiger en contractpartij namens de deelnemende ziekenhuizen. In RING-verband werken de ziekenhuizen samen aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor het nieuwe breedbandige glasvezelnetwerk.


- - - - -


Noot voor de redactie (