Ingezonden persbericht


25 januari 2005

Zeer geachte redacties,

De aarde is een tijdbom, die mogelijk al in 2014 tot ontploffing zal komen. Het NOS Journaal van tien uur maandagavond bracht dit alarmerende bericht plompverloren, met een vage verwijzing naar een internationaal gezelschap van 'onderzoekers, politici en zakenlieden'. Vanochtend riep ook de NOS-Radionieuwsdienst dit omineuze bericht enkele malen om.

Doe het maar in m'n petje, hoorde ik al zeggen; terecht. In feite heeft u - zonder enige tegen-expertise te zoeken - met deze berichtgeving ruim baan gegeven aan een vooral politiek gemotiveerde lobby van lieden die - na het echec van de Kyoto-conferentie in Buenos Aires - het geloof in een desastreuze globale opwarming van onze planeet nieuw leven willen inblazen. De betrokken wetenschappers - als zij dit predikaat nog waardig zijn - hebben zich sedert het begin van de jaren negentig laten meenemen in een groeiend, doch hoogst bedenkelijk 'consensus-denken' over ingewikkelde klimaatproblemen. Dat dit geloof de laatste tijd steeds meer weerspraak ontmoet, is voor de lobbyisten kennelijk reden om er nog een forse schep publieke angstaanjagerij bovenop te doen. Van gerespecteerde media-redacties zou men dan toch mogen verwachten dat zij zich niet met de ogen dicht voor zo'n karretje laten spannen.

In het onlangs verschenen nummer van het kritische tijdschrift Spil, 207-208, schetst en analyseert professor dr.ir. Arthur Rörsch zulke fenomenen van kuddedenken in de wetenschap. Hedendaagse klimaatonderzoekers blijken zich in relatief sterke mate daaraan over te geven. Zij schaden daarmee niet alleen de wetenschap, maar richten ook maatschappelijk en economische schade aan.

In de eind februari te verschijnen aflevering van Spil, 209-210, stelt Rörsch de fundamentele gebreken van veel klimaatonderzoek kritisch aan de orde. De auteur presenteert daarbij - uiteraard - eveneens voorstellen voor een wetenschappelijk meer verantwoorde benadering van het vraagstuk van klimaatverandering.

Met vriendelijke groet,

Arend J. Voortman
Hoofdredacteur Spil

Telefoon 0573 491810 / 452075