Universiteit Maastricht

25 januari 2005
UM, azM sluiten strategische samenwerking met DSM

Gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling projecten

Het academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) en de Universiteit Maastricht (UM) hebben met DSM een publiekprivate samenwerking gesloten gericht op het doen van gezamenlijk onderzoek en de ontwikkeling van gezamenlijke projecten.

Het eerste concrete project is Bioterials dat een bijdrage moet leveren aan de versterking van de biomedische activiteiten in Limburg. In het kader van het regionale innovatiebeleid hebben het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg samen 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Bioterials. De totale geraamde projectkosten bedragen 2,5 miljoen euro.

Beide bestuursvoorzitters van azM en UM onderstrepen het belang van de overeenkomst met DSM. De Universiteit Maastricht staat bekend om haar toponderwijs. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, is een versteviging nodig van onze research-basis. De strategische samenwerking met azM en DSM past daarin. De samenwerking geeft tevens aan dat we blijvend werken aan de synergie met onze omgeving, zoals de Lissabon inzet van de Europese Unie ons aangeeft, zegt bestuursvoorzitter Jo Ritzen van de UM.
Raad van bestuur-voorzitter Guy Peeters azM: Het azM is in meerdere opzichten verheugd over de totstandkoming van deze samenwerkingsovereenkomst. In de eerste plaats omdat het hier onderzoeksprojecten betreft waarvan de resultaten direct ten goede komen aan de patiëntenzorg. Daarnaast is het een voorbeeld van de nieuwe rol van het azM als innovatief bedrijf zoals wij die voor ons zien weggelegd in azMove, de strategische heroriëntatie waar het ziekenhuis volop mee bezig is. Tot slot is het een samenwerking die zal aantonen dat de synergie tussen de partners meer zal opleveren dan de som van de delen. Daar heb ik alle vertrouwen in.

De samenwerking tussen DSM, azM en UM in Bioterials krijgt vorm via drie projecten. Twee van deze projecten hebben betrekking op het gebruik van nieuwe, slimme kunststoffen voor plaatselijke en gecontroleerde toediening van een geneesmiddel. Het derde project draait om de ontwikkeling van nieuwe materialen die langdurig gebruikt worden in contact met bloed, bijvoorbeeld in hart-long machines.

DSM speelt met zijn kennis van kunststoffen een sleutelrol bij het ontwerpen, vervaardigen en testen van nieuwe kunststoffen voor medische doeleinden. De UM draagt fundamenteel-wetenschappelijke kennis aan over biocompatibiliteit van kunststoffen, de werking van geneesmiddelen op het hartritme, de mechanismen achter de groei van nieuwe bloedvaten en over stolling. Het azM brengt kennis in over het klinisch onderzoek naar nieuwe strategieën voor het gecontroleerd toedienen van geneesmiddelen en kennis over de toepassing van medische instrumenten.

Het eerste van de drie samenwerkingsprojecten richt zich op de ontwikkeling van een nieuw implantaat, dat tegen de hartspier wordt geplaatst. Het implantaat bestaat uit een poreuze, spons-achtige kunststof, die wordt opgeladen met een geneesmiddel. Na implantatie zal het geneesmiddel langzaam worden afgegeven bij de hartspier. Op deze manier kan het hartritme van de patiënt nauwkeurig geregeld worden.

Het tweede project draait om de gecontroleerde afgifte van een middel dat, plaatselijk, de vorming van nieuwe bloedvaten en -vaatjes stimuleert. Het is de bedoeling om na te gaan of de doorbloeding van de ledematen hierdoor verbeterd kan worden. Dit is vooral van belang bij patiënten met diabetes.
Het derde project betreft nieuwe materialen die, bij contact met bloed, geen aanleiding geven tot stolling. Er is grote behoefte aan zo'n materiaal, vooral wanneer het bloed langdurig in contact is met een vreemd materiaal. Dit komt voor wanner een patiënt langdurig behandeld moet worden met een hart-long machine.