Time : 10:33:32 AM
Date : Wednesday, January 26, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Nieuwe Voorzitter en Ondervoorzitter voor MiNa-Raad

Ere-voorzitter Rudi Verheyen feestelijk uitgezwaaid op colloquium Biodiversiteit

Na een voorzitterschap van negen jaar neemt em. Prof. Dr. Rudi Verheyen afscheid van de MiNa-Raad. Als dank voor zijn jarenlange inspanningen huldigt de MiNa-Raad zijn ere-voorzitter vandaag tijdens een colloquium over biodiversiteit. Dit thema was immers jarenlang zijn stokpaardje. En terecht, want de achteruitgang van de natuur is ook in Vlaanderen één van de meest pertinente milieuproblemen. Vandaag 26 januari organiseert de Milieu - en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa-Raad) een colloquium over biodiversiteit. De aanleiding voor dit colloquium is het afscheid van em. Prof. Dr. Rudi Verheyen als Voorzitter van de MiNa-Raad. In die functie heeft Rudi Verheyen de MiNa-Raad geleid sinds 1996. De MiNa-Raad wil met de organisatie van dit afscheidcolloquium Rudi Verheyen feestelijk in de bloemen zetten en hem danken voor zijn jarenlange inzet, zijn niet aflatende diplomatie en zijn deskundige inbreng in thema's zoals waterbeleid, wetenschappelijk onderzoek en biodiversiteit.

Gezien de grote interesse en deskundigheid van professor Verheyen op het vlak van biodiversiteit heeft de MiNa-Raad dit onderwerp gekozen als thema voor een feestelijk afscheidscolloquium. Het gaat immers om een uiterst hardnekkig milieuprobleem waarvoor overigens ambitieuze internationale doelstellingen zijn geformuleerd. Zo wil de EU de achteruitgang van de biodiversiteit tegen 2010 een halt toeroepen. Een engagement dat op de wereldtop van Johannesburg door de VN is bevestigd. Op het colloquium van vandaag zullen een reeks eminente deskundigen (zie programma in bijlage) bouwstenen aangeven voor een Vlaamse invulling van dit engagement.

Uiteraard blijft de MiNa-Raad na het afscheid van haar nieuwe ere-voorzitter niet verweesd achter. Vorige week benoemde minister van milieu Kris Peeters de heer Hubert David als nieuwe Voorzitter van de MiNa-Raad. Hubert David is al sinds het prille begin in 1991 ondervoorzitter van de MiNa-Raad en is dus perfect geplaatst om de fakkel van professor Verheyen over te nemen. Zijn belangrijkste uitdaging zal er in bestaan om de gedaanteverandering van de huidige MiNa-Raad naar een nieuwe strategische milieuadviesraad mee te (bege)leiden en tot een goed einde te brengen. Deze nieuwe strategische raad zal vermoedelijk vanaf begin 2006 operationeel zijn.

Samen met een nieuwe Voorzitter is ook een nieuwe Ondervoorzitter benoemd. Het gaat om mevrouw Monique Sys, coördinator van het Instituut voor Milieukunde van de Universiteit Antwerpen. Als deskundige op het vlak van participatie en natuur- en milieueducatie is zij al jaren actief in de werking van de Raad rond deze thema's. Daarnaast is ze ook Voorzitter van de provinciale MiNa-Raad in Oost-Vlaanderen. Ook zij is dus goed geplaatst om een mandaat als ondervoorzitter van de MiNa-Raad Vlaanderen met succes te vervullen.

Het colloquium vindt plaats in het Consciencegebouw van de Vlaamse Gemeenschap (Koning Albert II-laan 15, 1000 Brussel) vanaf 14u00. Aansluitend, om 16u00, geeft de MiNa-Raad zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Programma Colloquium

---

13u30Onthaal

14u00 Verwelkoming - Hubert David, voorzitter van de MiNa-Raad

14u05 Biodiversiteit bekeken vanuit een historisch en internationaal beleidskader - Jackie Van Goethem, KBIN

14u30Wetenschappelijke onderbouwing van biodiversiteit in Vlaanderen
- Hans Van Dyck, Universiteit Louvain-la-Neuve

14u55Behoud van biodiversiteit in Vlaanderen: juridische en beleidsmatige aspecten - Geert Van Hoorick, Universiteit Gent

15u20Maatschappelijke benadering van de biodiversiteit in Vlaanderen
- Walter Roggeman, voorzitter Natuurpunt

15u40Dankwoord - Rudi Verheyen, ere-voorzitter MiNa-Raad

15u55Slotrede - Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

16u05Slotwoord - Hubert David

---

Meer info:
Luc Goeteyn - tel: 02/558.01.42 - luc.goeteyn@minaraad.be Bea Kayaerts - tel: 02/558.01.41 - bea.kayaerts@minaraad.be

Bijgevoegde foto's: Prof. dr. Rudi Verheyen; Dhr. Hubert David Copyright: Ignace Decancq, MiNa-Raad

Bijlage beschikbaar bij het dit persbericht op www.pressreleases.be

URL: http://www.minaraad.be
Picture:
Attachments: (None)

Translations: (None)

Nieuwe Voorzitter en Ondervoorzitter voor MiNa-Raad1

Link to Press Release - NL