Federatie van Ouderverenigingen

WMO

25 januari 2005

WMO

Eind december 2004 heeft staatssecretaris Ross het conceptwetsontwerp voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) naar de cliƫntenorganisaties gestuurd. Ook de FvO kreeg het verzoek om voor half januari een schriftelijke reactie te geven.

Na analyse van het conceptvoorstel blijft de FvO ernstig bezorgd over de gevolgen die de WMO voor mensen met een verstandelijke beperking kan hebben. In haar reactie op het concept-wetsvoorstel constateert de FvO onder meer dat het recht op zorg op grond van de AWBZ afgeschaft wordt en dat omschrijvingen van aanspraken en regels voor onafhankelijke en objectieve indicatiestelling ontbreken. De FvO ziet ook als bezwaar dat de uitgangspunten van de modernisering AWBZ, zoals het vergroten van zeggenschap en vraagsturing, geheel losgelaten worden. Wat er gaat gebeuren met dagopvang voor mensen met verstandelijke beperkingen, zowel voor kinderen als volwassenen, is geheel onzeker. Ook wordt geen enkele duidelijkheid geboden over of en hoe de nodige expertise voor mensen met verstandelijke beperkingen die niet in een instelling verblijven beschikbaar zal zijn. In de brief aan de staatssecretaris worden dan ook een groot aantal concrete voorstellen gedaan om de kwaliteit van het wetsontwerp te verbeteren.

Opvallend is dat in het wetsontwerp WMO mensen met verstandelijke beperkingen niet worden genoemd. De staatssecretaris stelde in het overleg over de WMO met kamerleden op 9 december jl. dat het overgrote deel van de mensen met verstandelijke beperkingen geen hinder van de WMO zal ondervinden. Zij zouden onder de AWBZ blijven vallen. De FvO vraagt zich af of de staatssecretaris weet waar ze over spreekt. Immers veel mensen met verstandelijke beperkingen hebben nu al te maken met de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg zou per 1 januari 2006 onder de WMO komen te vallen. En meer dan de helft van alle mensen met verstandelijke beperkingen maken gebruik van onderdelen die uit de AWBZ worden gehaald en in de WMO komen. Hoe kan de staatssecretaris dan stellen dat er niets verandert?

De brief van de FvO met de reactie op het wetsvoorstel WMO is gisteren aan de staatssecretaris verzonden. De brief is te lezen op de website van de FvO, www.fvo.nl .