Gemeente Heythuysen

Nieuws

Cultureel Centrum de Zaal

Cultureel Centrum de Zaal Meer uitleg over de situatie rondom de vergunning.

Omdat de afgelopen weken regelmatig publicaties in de pers zijn verschenen over de vergunningsituatie van Cultureel Centrum De Zaal te Heythuysen acht het College het wenselijk om hierover wat meer informatie te verstrekken.

Vergunning
De gemeente Heythuysen heeft op 18 juni 2004 aan het bestuur van Stichting Cultureel Centrum De Zaal een vergunning verleend o.g.v. art. 3 van de Drank- en Horecawet en een vergunning voor het exploiteren van een drank- en horeca-inrichting op grond van de Algemene plaatselijke verordening.
Aangezien de vergunning is verleend aan een stichting (ondernemingsvorm) schrijft de Drank- en Horecawet voor, dat aan de vergunning voorschriften of beperkingen moeten worden verbonden die nodig zijn ter voorkoming van oneerlijke concurrentie door het verstrekken van alcoholhoudende drank (de zogenaamde paracommerciële bepalingen). Op grond van de wet zijn aan de verleende vergunning o.a. voorschriften verbonden die het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften of partijen verbieden en die de tijden beperken gedurende welke alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Deze vergunning is op dit moment van toepassing en de vergunningsvoorschriften dienen daarom te worden nageleefd.

B.V.
Inmiddels heeft de Stichting CC De Zaal een B.V. opgericht die zal worden belast met de exploitatie van de horeca-activiteiten in CC De Zaal. Daarbij speelt ook nog de exploitatie van het jongerencentrum PITTT en de gekozen BTW-constructie voor het totale pand. Nu de ondernemingsvorm is gewijzigd in B.V., dient een nieuwe drank- en horecavergunning c.q. exploitatievergunning bij de gemeente te worden aangevraagd. Aan deze vergunning kan de gemeente op basis van de wet geen beperkende voorschriften opleggen. Deze vergunningsaanvraag is inmiddels bij de gemeente ingediend en in behandeling genomen.

Paracommercie
In oktober 2004 heeft de gemeente Heythuysen de beleidsnotitie Paracommercie voor horeca-activiteiten van verenigingen vastgesteld en bekend gemaakt. Deze nota is in het leven geroepen om vormen van oneerlijke concurrentie door verenigingen in relatie tot de lokale horeca tegen te gaan. Het wordt gezien als oneerlijke concurrentie als verenigingen onbeperkt horecadiensten kunnen aanbieden aan het publiek, terwijl daarbij gebruik wordt gemaakt van voordelen zoals subsidiëring, fiscale vrijstellingen, het werken met vrijwilligers etc.
Bovengenoemde notitie is echter niet van toepassing op gemeenschapshuizen. Wel is daarin aangekondigd dat een werkgroep zich bezig zal gaan houden met het maken van afspraken met betrekking tot de exploitatie van gemeenschapshuizen. De betreffende werkgroep heeft reeds een start gemaakt en is samengesteld uit afgevaardigden van de locale horeca, gemeenschapshuizen, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente. De verwachting is dat de resultaten van overleg binnen afzienbare tijd zullen leiden tot een voorstel m.b.t. de exploitatie van gemeenschapshuizen.
Belangrijk daarbij is goede afweging van enerzijds de belangen van de plaatselijke horeca en anderzijds een verantwoorde exploitatie van onze gemeenschapshuizen. Een eenzijdige benadering van welke partij dan ook achten wij hierbij niet op zn plaats. Wij vertrouwen er op dat we tot werkbare afspraken kunnen komen.
Mocht dat redelijkerwijze niet binnen afzienbare tijd lukken, dan is privatisering te overwegen.