Socialistische Partij

"Terugval op milieuranglijst ronduit beschamend"

26-01-2005 * In vier jaar tijd is het Nederlandse milieubeleid in waardering gezakt van de 12e naar de 41e plaats op de wereldranglijst. Dat blijkt uit onderzoek naar de kwaliteit en beleid van het milieu in 164 landen. Krista van Velzen: "Dit kabinet kan haar balans opmaken. Op de lijst staan we ver achter landen als Albanië, Botswana, Gabon en Centraal Afrika, terwijl staatssecretaris van Geel van Milieu blijft zeggen dat er niets aan de hand is en we onze voortrekkersrol nog lang niet kwijt zijn."

Krista van Velzen De Environmental Sustainability Index (ESI) is opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia en is bedoeld om landen overal ter wereld bewust te maken van hun milieubeleid. Publicatie van de lijst leidt in veel gevallen tot een flinke verbetering van het beleid. Volgens Van Velzen kun je de lage rang van Nederland niet eenvoudigweg afdoen met het feit dat we een klein land zijn waardoor het moeilijker is aan eisen te voldoen: "Ik heb de cijfers bekeken en het zijn vooral de stokpaartjes van Van Geel: eco-efficiëntie en Nederland als kennisland met betrekking tot schone brandstof, waar Nederland achteruit is gegaan. Maar onderzoek kost geld en zolang dit kabinet de economie boven onze leefomgeving blijft stellen, zal dat de achterstand op dit gebied niet ingelopen worden."

Ook Minister Dekker mag een toontje lager gaan zingen volgens Van Velzen. Zo blies ze deze week nog hoog van de toren dat de vogel- en habitatrichtlijnen wat haar betreft sterk versoepeld of zelfs afgeschaft kunnen worden, omdat Nederland anders op slot gaat. Het profiel van Nederland laat echter een sterke daling zien van de biodiversiteit en het ecosysteem als geheel. Van Velzen: "De minister moet zich diep schamen. Zo streng kunnen de normen niet zijn als 40 landen in de wereld bewijzen een beter milieubeleid te voeren dan Nederland."