Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-026       |
|                                            |Arnhem|26 januari 2005|
|                                            |,     |               |
PERSUITNODIGING

Gemeenten in regio oost-veluwe en provincie gelderland maken afspraken over jeugdbeleid

Prioriteit in convenant voor samenwerking scholen en Bureau Jeugdzorg

Op 28 januari sluiten vijf gemeenten in de regio Oost-Veluwe en de provincie Gelderland een convenant. Dat zal gebeuren om 15.30 uur in het gemeentehuis van de gemeente Voorst, H.W. Iordensweg 17 in Twello. In het convenant spreken ze af hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie aan kan sluiten bij het lokaal preventief jeugdbeleid van de betrokken gemeenten. Dat zijn Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde en Voorst. Provincie en gemeenten maken daarbij in een uitvoeringsprogramma werkafspraken rond een aantal thema's op het terrein van Jeugdbeleid. Er is met name prioriteit voor de samenwerking van onderwijs-zorgadviesteams op scholen met Bureau Jeugdzorg.

Onderwijs en goede verwijzing
Het convenant voor Oost-Veluwe is het eerste dat wordt getekend. Voor ruim tien thema's worden werkafspraken gemaakt. Speciale aandacht gaat uit naar het onderwijs. Het gaat om de samenwerking van zorgadviesteams met Bureau Jeugdzorg (BJz) en om voorlichting die BJz geeft over hulpverlening. Daarnaast wil men een sociale kaart ontwikkelen, een instrument waarmee jeugdigen en hun ouders kunnen bepalen waar zij terecht kunnen met hun problemen. Een regionale monitor voor 0-12-jarigen is de derde prioriteit. Daarmee is het mogelijk om belangrijke veranderingen bij de jeugd te signaleren. De andere zeven convenanten met Gelderse regio's volgen in de maanden februari tot juni.

Noodzaak voor goede afspraken
De provincie gaat met acht regio's in Gelderland convenanten afsluiten en afspraken maken rond Jeugd(zorg)beleid. Dat is nodig door de invoering van de nieuwe wet op de jeugdzorg. Die betekent een verschuiving van taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende overheden. De provincie krijgt een nieuwe verantwoordelijkheid waar het gaat om de kwaliteit en de financiering van de jeugdzorg, maar ook wat betreft een goede onderlinge aansluiting van hulpverlening in Gelderland. Gemeenten hebben een duidelijke preventieve taak, met als doel: minder druk op de jeugdzorg. Inhoud convenanten
In de convenanten staat beschreven hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie kan aansluiten bij het jeugdbeleid van de betrokken gemeenten. Het convenant bevat ook werkafspraken: in een regionaal uitvoeringsprogramma staan voor een vast aantal onderwerpen afspraken over wie-wat-wanneer doet.

Ondertekening en persbijeenkomst
U bent welkom op vrijdag 28 januari om 15.30 uur in het gemeentehuis van de gemeente Voorst, H.W. Iordensweg 17 in Twello (0571 - 279 911). Daar zullen wethouders van de vijf gemeenten en gedeputeerde Hans Esmeijer gezamenlijk de ondertekening verrichten. Daarna krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.

Meer informatie bij Brigitte Vlaminkx, (026) 359 85 43, b.vlaminkx@prv.gelderland.nl, Jacques Nuijens, (026) 359 92 65, j.nuijens@prv.gelderland.nl of bij Luuk Lötters, (026) 359 90 23, l.lotters@prv.gelderland.nl

---- --