FNV KIEM

'Aandacht voor emancipatiezaken hard nodig'
In de emancipatiemonitor van het Sociaal-Cultureel Planbureau wordt duidelijk dat Nederland in Europees verband achteruit kachelt als het om emancipatiezaken gaat. De arbeidsparticipatie van vrouwen loopt terug, er is te weinig kinderopvang en werkgevers hebben emancipatievraagstukken niet hoog in het vaandel staan. Morgen vergadert de vaste kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over algemene emancipatiezaken.

De FNV heeft een brief aan de kamerleden gestuurd met het verzoek om de SER hierover advies te laten uitbrengen. Dit is een onderwerp, waarover links en rechts het eens zijn, zegt FNVs vice-voorzitter Agnes Jongerius. Tijdens de hoorzittingen over VUT en prepensioen stelden wetenschappers uit alle geledingen dat er een potentieel aan vrouwen is dat wel wil werken, maar het niet kan rondbreien. Het kabinet moet hiervoor maatregelen nemen.

Verder gaat de FNV in haar brief in op Beijing + 10, de evaluatie van de wereldvrouwenconferentie in 1995 in deze Chinese stad. Allerlei maatschappelijke organisaties zijn naar aanleiding van tien jaar na Beijing bij elkaar gaan zitten om de afspraken tegen het licht te houden, zegt Jongerius. Ook zijn er ervaringen uitgewisseld en is er gezocht naar een manier om elkaar te versterken. In het evaluatierapport zijn aanbevelingen opgenomen.

---