Gemeente Delft Inzameling huisvuil Delft verandert niet

Het college van B&W wil eerst twee landelijke ontwikkelingen op gebied van afval inzamelen afwachten voordat in Delft de huisvuil inzameling verandert. Op dit moment wordt landelijk discussie gevoerd over introductie van statiegeld op blikjes en flesjes om zwerfvuil tegen te gaan en wordt onderzocht welke GFT verwerking het beste milieurendement geeft. Daarnaast bekijkt de gemeente Delft welke markten er zijn voor de afzet van verpakkingsmaterialen.

De aanleiding voor dit besluit was het strategisch inzamelplan dat sinds de zomer in 2004 op de agenda stond. Het college wil de inzamelfrequentie van restafval en GFT nu niet wijzigen. Wel wordt de mogelijkheid van inzamelen van GFT in de binnenstad onderzocht. Er komt een voorstel om oud papier anders aan te bieden zodat zwerfafval tegengegaan wordt. En er wordt onderzocht of de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal gestimuleerd kan worden.

In september 2004 is het strategisch inzamelplan in de commissie Leefbaarheid besproken met als doel te komen tot een alternatieve wijze van afvalinzameling en beheersing van de inzamel- en verwerkingskosten op de langere termijn. Het voorstel om GFT voortaan in te zamelen in biozakken en de groene minicontainer te gebruiken voor de inzameling van papier en eenmalige verpakkingen stuitte op bezwaren van insprekers en commissieleden. In opdracht van het college van B&W is vervolgens een second opinion op dit strategisch inzamelplan uitgevoerd. De second opinion wijst uit dat er op dit moment geen afzet is voor eenmalige verpakkingen.

Sinds 2003 werkt de reiniging hard aan een verandering in bedrijfsvoering en zijn maatregelen getroffen die samen een kostenreductie opleverden van E 690.000,-. De directe noodzaak om tot extra kostenbesparingen te komen is dankzij de genomen maatregelen niet meer aanwezig. Ook de directe noodzaak om over te gaan tot een andere manier van inzamelen om kosten te besparen, is hierdoor op dit moment komen te vervallen.

Als er uitkomst is over de landelijke discussie over statiegeld en GFT en als de diverse onderzoeken van de gemeente zijn afgerond zal het college dit punt opnieuw op de agenda van de gemeenteraad zetten.