Gemeente Breda

Ministerie stelt fors bedrag beschikbaar voor cultuur in Breda

thema_Smaak_gr.jpg

De drie subsidieaanvragen voor cultuur die het college van burgemeester en wethouders in november 2004 heeft ingediend bij het ministerie van OC&W zijn allemaal gehonoreerd. Dit is wethouder Adank van cultuur per brief meegedeeld. Breda krijgt voor de periode 2005-2008 bijna een miljoen euro in het kader van het Actieplan Cultuurbereik en de Geldstroom Beeldende Kunst. Bovendien stelt het Ministerie 38.000 euro beschikbaar voor 2005 en 2006 in het kader van de versterking cultuureducatie in het primair onderwijs.

De 524.000 Euro die het ministerie beschikbaar stelt voor ACCU Breda 2005-2008, de gemeentelijke versie van het actieplan cultuurbereik, wordt door de gemeente Breda verdubbeld. Hiermee voldoet het college aan de eis van het ministerie (het matching-principe). ACCU Breda richt zich de komende periode vooral op het betrekken van jeugd en jongeren bij cultuur, het zichtbaar maken van Cultureel Erfgoed in Breda en het stimuleren van culturele activiteiten en festivals op andere locaties dan regulier.

Voor beeldende kunst en vormgeving stel het ministerie de komende vier jaar een bedrag beschikbaar van ruim 470.000 euro. Dit bedrag hoeft de gemeente niet te matchen. Er zal een belangrijk accent worden gelegd op (grafische) vormgeving; het streven is om ieder jaar een activiteit op dit terrein te organiseren. In 2005 zal dit resulteren in een project waarin de grote Brabantse steden participeren, voor 2007 staat het jaar van de grafische vormgeving op het programma. Verder zal een deel van het bedrag worden besteed aan het ondersteunen van projecten in Elektron, zodat hier een samenhangend cultureel jaarprogramma kan worden aangeboden.

Het bedrag dat het ministerie de komende twee jaar voor cultuureducatie ter beschikking stelt, wordt onder andere ingezet om het cultuureducatieve aanbod te verbreden. Op deze manier is er gedurende de gehele schoolloopbaan (basis- en voortgezet onderwijs) van de leerling meer aandacht voor cultuureducatie.

Breda, 26 januari 2005