Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam
Nationaal Herbarium Nederland - Leiden

P E R S B E R I C H T

Houtbibliotheek KIT naar Nationaal Herbarium Nederland

Amsterdam/Leiden, 27 januari 2005

De Indische 'houtbibliotheek' van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt onderdeel van de collectie van het Nationaal Herbarium Nederland (NHN) te Leiden. De omvangrijke collectie houtmonsters is sinds 1913 opgebouwd voor onderzoek op het terrein van tropische bosbouw en de toepassing van tropische houtsoorten. Het NHN garandeert een optimale toegankelijkheid van de KIT-collectie voor onderzoek, onderwijs en publiekseducatie.

Het KIT is in 1910 opgericht als 'Koloniaal Instituut' voor de studie van de tropen en de bevordering van industrie en nijverheid in de voormalige koloniën. De in dat verband opgebouwde expertise over tropische (landbouw)producten vormde een belangrijke basis voor de latere ontwikkeling als kenniscentrum voor internationale en ontwikkelingssamenwerking.

De afgelopen decennia legde het KIT in zijn activiteiten steeds meer nadruk op processen van economische en sociale ontwikkeling en minder op kennis van specifieke producten. Dit was aanleiding voor overleg met het NHN over overname van de Indische houtbibliotheek. Het NHN beheert een dergelijke collectie voor onderzoek naar de evolutie van bomen en struiken, voor houtidentificatie in het internationale handelsverkeer en voor archeologische en forensische toepassingen.

De overgedragen houtbibliotheek van het KIT bestaat uit meer dan 25.000 monsters. De collectie bestaat uit drie deelcollecties: Javaanse houtmonsters verzameld door de ontdekkingsreiziger Franz Wilhelm Junghun, ruim 23.000 monsters van het voormalige Bosbeheer Buitenzorg, en meer dan 1500 houtstalen verzameld door de botanici Koorders en Valeton.

De bloemen, vruchten en bladeren van de bomen uit de KIT-collectie vormen al vele jaren onderdeel van de ruim vier miljoen gedroogde planten die het NHN-Leiden rijk is. De KIT-collectie is dan ook een belangrijke aanvulling op die van het NHN. Met de komst van de houtbibliotheek van het KIT beheert het Nationaal Herbarium nu één van de grootste houtcollecties ter wereld.

De KIT-collectie was decennialang gehuisvest in het speciaal ontworpen 'houtkabinet' dat nog steeds bestaat. De laatste jaren was de collectie ondergebracht in het depot van het KIT Tropenmuseum. Daar is de verzameling volgens de moderne normen voor cultureel en wetenschappelijk erfgoed digitaal gecatalogiseerd .

KIT & NHN
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een onafhankelijk kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking. Het Instituut werkt aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding en aan cultuurbehoud en cultuuruitwisseling. Activiteiten bestrijken onderzoek, onderwijs, advisering en voorlichting.

Het Nationaal Herbarium Nederland is onderdeel van de Nederlandse onderzoekschool 'Biodiversiteit'. Het NHN richt zich op onderzoek, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en publiekseducatie op het gebied van de systematische plantkunde. NHN heeft vestigingen bij de Universiteiten van Utrecht, Wageningen en Leiden.

_____________________________

Contactpersonen
NHN
Dr. Pieter Baas, directeur
T. 071-5273515

KIT
Rolf Wijnstra, afd.Communicatie
T. 020 5688296
M. 06 41043448