Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

Economische betekenis agrotoerisme valt tegen
Driebergen, 26 januari 2005

Uitbreiding van het kamperen bij de boer remt de ontwikkeling van de plattelandseconomie. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoeksrapport 'Economische effecten agrotoerisme' dat Marktplan Adviesgroep in opdracht van RECRON heeft opgesteld. De toegevoegde waarde van een toeristische overnachting bij een regulier recreatiebedrijf voor de plattelandseconomie is fors hoger dan bij een overnachting op een agrotoeristisch bedrijf. RECRON pleit ervoor bij de beleidsoverwegingen met betrekking tot verdere uitbreiding van het plattelandstoerisme dit economische aspect zwaar mee te laten wegen. Met deze woorden bood Tim Bolweg, directeur RECRON, het rapport aan aan Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, tijdens het Nationaal Congres Recreatie & Toerisme in Ahoy' Rotterdam.
Bij de honorering van uitbreidingsvragen van agrotoerisme is nooit eerder rekening gehouden met de toegevoegde waarde van het recreatiebedrijf op de plattelandseconomie. In de Agenda Vitaal Platteland wordt recreatie als de nieuwe economische drager van het platteland beschouwd. RECRON is van mening dat dan ook die vormen van recreatie moeten worden ontwikkeld die de hoogst mogelijke toegevoegde waarde hebben. Uit het rapport blijkt dat de toegevoegde waarde per jaar van één extra standplaats op een reguliere camping 1.673 euro bedraagt, terwijl dit op een mini-(boeren)camping slechts 903 euro is.

Verdere ontwikkeling van het agrotoeristisch aanbod zou een afname van 30 miljoen euro aan bestedingen betekenen. Dit komt neer op een daling van 20% ten opzichte van 2004. En in termen van werkgelegenheid verliest de recreatiesector dan circa 500 arbeidsjaren per kalenderjaar. Het werkgelegenheidsverlies in economische activiteiten in de regio kan oplopen tot circa 900 arbeidsjaren.

RECRON pleit niet voor het terugdringen van het huidige aanbod agrotoerisme, maar pleit ervoor te stoppen met het stimuleren van agrotoerisme. Voor de boer biedt dit geen duurzame oplossing en voor de plattelandseconomie kan verdere uitbreiding van de kleinschalige boerencamping negatief uitwerken.