Gemeente Sluis

slachtoffers Azië

PERSBERICHT - 6 januari 2005

Gemeente Sluis steunt slachtoffers Azië
Particuliere initiatieven worden gefaciliteerd en i.s.m. Radio Scheldemond gecoördineerd en bekend gemaakt

De gemeente Sluis steunt de slachtoffers in Azië. Tijdens de raadsvergadering op donderdag 27 januari a.s. wordt een voorstel behandeld om 1 euro per inwoner beschikbaar te stellen. In samenwerking met Radio Scheldemond faciliteert de gemeente particuliere initiatieven (collecten, benefietconcerten, fancyfairs e.d.) en brengt zij deze onder de publieke aandacht. Centraal daarbij staat de onderlinge afstemming waardoor zowel kleine als grote initiatieven goed tot hun recht komen en elkaar niet overlappen maar juist versterken. Er is voor gekozen om de coördinatie van alle acties bij Radio Scheldemond neer te leggen (1 centraal meldpunt). De gemeente zorgt voor de benodigde vergunningen en samen met Radio Scheldemond voor de bekendheid van de acties. Op deze manier wordt het particulieren zo makkelijk mogelijk gemaakt.

Radio Scheldemond eerste aanspreekpunt
Radio Scheldemond is een belangrijke partner van de gemeente bij deze acties. De omroep houdt zelf een donateuractie onder het bedrijfsleven en maakt daarnaast alle kleine en grote particuliere initiatieven via de radio bekend. De ervaring de afgelopen dagen leert dat de initiatiefnemers hun actie of idee soms bij Radio Scheldemond, soms bij de gemeente en soms bij allebei (en nog diverse andere instanties) aanmelden. Om het overzicht te behouden en te waarborgen dat alle acties aan de benodigde wettelijke verplichtingen voldoen, heeft de gemeente besloten om 1 meldpunt voor particuliere acties aan te stellen: Radio Scheldemond. De omroep plaatst het initiatief op de totale lijst van acties en meldt deze bij de gemeente. Deze kijkt op haar beurt of en zo ja welke vergunningen of andere aan de gemeente gelieerde zaken benodigd zijn en maakt deze in orde. Eén telefoontje van de initiatiefnemer naar Radio Scheldemond volstaat dus om de actie te starten.

Gemeente maakt het initiatiefnemer makkelijker
Om het de initiatiefnemer zo makkelijk mogelijk te maken, werkt de gemeente met paraplubesluiten voor onder meer collectes en andere evenementen die voor dit doel zullen worden opgezet. Hierdoor kan de vergunning versneld worden verleend. Ook is een besluit in voorbereiding om de bij de vergunningen horende legeskosten niet in rekening te brengen. De gemeente stelt tevens verzegelde collectebussen beschikbaar en naamkaartjes waarmee de collectanten zich kunnen identificeren.

Aangemelde particuliere initiatieven
Tot en met 5 januari jl. zijn de volgende particuliere initiatieven aangemeld:

* Drie Koningen actie in de kern IJzendijke (6 januari)
* Benefietconcert Night Flyer in Hotel De Dikke van Dale (15 januari)

* Collecte in de kern Oostburg

* Collecte in de kern Hoofdplaat

* Donateuractie voor bedrijfsleven door Radio Scheldemond
* Mega live uitzending Radio Scheldemond waarbij er een mobiele studio door de gemeente rijdt (23 januari)

Bustour voor doelgerichte actie Stichting Motherhood Zondag 23 januari a.s. vindt er een mega live uitzending van Radio Scheldemond plaats om geld in te zamelen voor Stichting Motherhood. Deze stichting is gelieerd aan de samen-werkende hulporganisaties (555) en Unicef en bereidt in hun opdracht een vlucht naar Azië met medicijnen voor (2 februari). Tijdens de live uitzending kan iedereen in de studio te Breskens komen om platen aan te vragen of een donatie voor deze vlucht te doen. Daarnaast gaat de mobiele studio van Radio Scheldemond op rondrit in de gemeente. Op acht stopplaatsen kan iedereen die de collectant gemist heeft of op andere wijze geld heeft ingezameld een donatie doen. Ook de collectebussen van de hierboven vermelde particuliere collecten in de kernen (en eventueel nog volgende collecten) worden in de studiobus geleegd. De gemeente zorgt dat dit allemaal conform de wettelijke normen en voorschriften van het CBF (Centraal Bureau Fondswerving) gebeurt.

Tijdens de rit is een vertegenwoordigster van Stichting Motherhood aanwezig. Aan het eind van de dag zal burgemeester Sala, die ook een deel van de rit zal meerijden, het totaal-bedrag aan deze vertegenwoordigster overhandigen. De acht stopplaatsen zijn: Aardenburg, IJzendijke, Schoondijke, Oostburg, Sluis, Cadzand, Zuidzande en Groede. De studiobus zal vanaf locatie uitzendingen verzorgen. Iedereen die een donatie doet kan, indien hij of zij dat wenst, daarmee in de uitzending komen.

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis, team Voorlichting

- Samira de Kievit, tel. 0117 457 124

- Sonja Matena, tel. 0117 457 123