PGB besluit pensioenen niet te indexeren

Gepensioneerden ontvangen eenmalige uitkering Het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) indexeert dit jaar de ingegane pensioenen en de tot en met 2004 opgebouwde pensioenrechten niet. Dat heeft het bestuur na advies van de Deelnemersraad besloten.

Het PGB kent een voorwaardelijke indexatie. Er is geen recht op indexatie en het is niet zeker of en in hoeverre in de toekomst indexatie zal plaatsvinden. Er is ook geen geld voor gereserveerd. Dat brengt met zich mee dat de pensioenaanspraken alleen dan kunnen worden aangepast als het bestuur vindt dat de financiële middelen van het fonds daarvoor toereikend zijn.

Voor de vraag of er voldoende middelen beschikbaar zijn wordt vooral gekeken naar de dekkingsgraad. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het vermogen van het fonds en de verplichtingen naar deelnemers, ex-deelnemers en gepensioneerden. Aan de hand van het nieuwe Financiële Toetsingskader dat voor pensioenfondsen uiterlijk 1 januari 2006 van toepassing zal zijn, is onderzocht wat, gezien de samenstelling van het vermogen, de vereiste dekkingsgraad voor het PGB zou zijn geweest. Bij een marktrente van ruim 4% ligt die naar verwachting rond de 130%. Het fonds heeft dan voldoende vermogen om tegenvallers in de beleggingssfeer op te kunnen vangen. Is de dekkingsgraad lager dan kan volgens de toezichthouder van de pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank, van indexatie uit de bestaande financiële middelen in principe geen sprake zijn.

De werkelijke dekkingsgraad van het grafisch pensioenfonds ligt volgens de huidige financiële spelregels op 124%. Berekend volgens het nieuwe Financiële Toetsingskader zou de dekkingsgraad uitkomen op 128%. De voorgeschreven dekkingsgraad die op de werkelijke marktrente wordt gebaseerd (en niet volgens de vaste rekenrente van 4% zoals nu het geval is), zou ongeveer 130% moeten zijn. Omdat bij indexatie het tekort verder zou oplopen heeft het bestuur in overleg met de Deelnemersraad, mede gezien de sombere conjuncturele en structurele ontwikkelingen in de grafimedia, waar in 2004 de cao-lonen niet zijn gestegen, moeten besluiten om de tot en met 31 december 2004 opgebouwde rechten en ingegane pensioenen per 1 januari 2005 niet te indexeren.

Wel is aan alle gepensioneerden bij het pensioen van januari 2005 eenmalig een extra bedrag uitbetaald van bruto 100.