Gemeente Tilburg

27-1-2005
Tilburg ondersteunt projecten Natuur- en Milieueducatie 48.000,- voor vijf projecten

Tilburg ondersteunt in 2005 vijf projecten op het gebied van Natuur- en Milieueducatie (NME). In totaal is 48.000,- euro uitgetrokken voor de ondersteuning. De ondersteuning is onderdeel van de bijdrageregeling Natuur- en Milieueducatie, die vorig jaar is ingesteld op initiatief van de gemeenteraad.

Het doel van deze eenmalige regeling is het ondersteunen van vernieuwende NME-initiatieven van niet-commerciële instellingen.

Projecten
De projecten die gesubsidieerd worden hebben allen tot doel het natuur- en milieubewustzijn van de inwoners van Tilburg te verhogen. De bijdragen die aan de projecten zijn toegekend zijn als volgt verdeeld:


- 11.000 voor het project Water voor Later, dat is gericht op leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs en gaat over waterkwaliteit. Het is de bedoeling dat er veertig veldwerkexcursies worden uitgevoerd. Het project wordt uitgevoerd door het Natuurmuseum Brabant.

- 11.000 voor het project Een bos voor ons allemaal. Het project is gericht op alle leerlingen van de verschillende scholen in Tilburg West. Op alle scholen wordt een lesprogramma gegeven, inclusief een tentoonstelling en educatief materiaal. Het centrale thema van het programma is de bestrijding van zwerfvuil in bossen, parken en plantsoenen. Dit project wordt ook uitgevoerd door het Natuurmuseum Brabant.

- 11.000 voor het project Zandspoor en Dassenwerk van het Instituut voor Natuureducatie. Dit is een educatief project in de Loonse en Drunense Duinen voor alle basisscholieren in Tilburg. De leerlingen gaan onderzoeken op welke plek binnen het Nationaal Park de das kan worden geherintroduceerd.

- 11.000 voor het project Natuurlijke Brabant, het Groene Woud. Dit project wordt uitgevoerd door de Brabantse Milieufederatie in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie, het Brabants Landschap en het Natuurmuseum Brabant. Deze organisaties gaan lessen organiseren, inclusief excursies en tentoonstellingen, voor zowel het basis als het voortgezet onderwijs. Doel is het verbeteren van het draagvlak voor natuur en milieu, waarbij Moerenburg als onderdeel van het Groene Woud wordt behandeld.

- 4.000 voor het project Meer Groen, dat erop gericht is kinderen op een enthousiasmerende manier kennis te laten maken met natuur in de nabijheid van hun woonplaats. Dit project wordt uitgevoerd door freelancers in samenwerking met Tilburgse basisscholen en met hulp van vrijwilligers.
Aan het einde van 2005 zullen de projecten worden afgerond.