Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: meer oog voor effect eigen optreden

05-04 / 27-01-2005

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat zich explicieter richten op het in beeld brengen en realiseren van effecten van haar optreden in de Nederlandse economie. Mede daarom selecteert de NMa ieder jaar aandachtsvelden die volgens `de samenleving' extra aandacht verdienen. "Uit de consultatie van de samenleving, blijkt draagvlak voor de keuze van de NMa om in 2005, net als in 2004, aandacht te besteden aan de bouwsector, vrije beroepen, financiële markten en de zorg. Deze keus is niet verrassend aangezien het hier om economisch belangrijke sectoren gaat, die ook dit jaar de aandacht van de NMa verdienen. Door langer bij een sector stil te staan, en op maat gesneden instrumenten in te zetten, ben je ook beter in staat om positieve effecten te realiseren," aldus directeur-generaal mr. P. Kalbfleisch, tijdens de presentatie van de NMa-Agenda 2005.

Om markten te laten werken zet de NMa verschillende instrumenten in. Doelstelling is niet maximale handhaving door zo hoog mogelijke boetes op te leggen, maar maximale naleving van de concurrentieregels door overtredingen te voorkomen en te bestrijden. Bij een overtreding van de Mededingingswet legt de NMa een sanctie op, maar de NMa heeft ook andere instrumenten tot haar beschikking om naleving van de wet te bevorderen. Uitgangspunt hierbij is de eigen verantwoordelijkheid van ondernemingen om zich aan de Mededingingswet te houden. "Hierbij spelen de advocatuur en de brancheverenigingen een belangrijke rol door zelf advies te geven. Daar waar de wetgeving en jurisprudentie onduidelijk is, zal de NMa ernaar streven die duidelijkheid te scheppen via beleidsregels of andere instrumenten," aldus Kalbfleisch. "Hierbij moet onder meer gedacht worden aan informele zienswijzen, richtsnoeren, brochures en ondersteuning bij het opstellen van nalevingsregels voor ondernemingen."

In de reacties met betrekking tot de zorgsector bleek onvoldoende duidelijkheid te bestaan over de taak- en rolverdeling tussen de NMa en het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting. Daarom tekenen deze partijen in februari een samenwerkingsprotocol. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de onderlinge samenwerking en werkverdeling.

Bij de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) staat in 2005 het belang van de consument voorop. Ir. G. Zijl, directeur van DTe: "De transparantie in de energiemarkt moet verbeterd worden. Consumenten hebben onvoldoende inzicht in hun mogelijkheden; zij weten niet waarop ze een keus kunnen baseren. Dit is één van de redenen waarom weinig mensen de overstap naar een andere energieleverancier maken." Daarnaast kunnen consumenten momenteel niet zonder zorgen overstappen naar een andere energieleverancier omdat er problemen zijn met de administratieve processen die de switch regelen. "Een probleemloze switch is van groot belang voor het goed functioneren van de energiemarkt en het vertrouwen van consumenten in deze markt," benadrukt Zijl. "Daarom zijn er met de sector afspraken gemaakt om de huidige problemen op te lossen. DTe zal de voortgang periodiek controleren. Op 1 juli aanstaande moeten de problemen met de administratieve processen tot het verleden behoren," aldus Zijl.

Op 1 januari jongstleden is de Vervoerkamer gestart met het toezicht op de spoorsector op basis van de Spoorwegwet die op die datum in werking is getreden. De Vervoerkamer ziet onder meer toe op een non-discriminatoire toegang tot het spoor.

Jaaroverzicht 2004
In 12 zaken legde de NMa sancties op voor in totaal EUR 78 miljoen, waaronder de sanctie aan Interpay wegens het berekenen van excessieve tarieven voor de levering van netwerkdiensten voor pintransacties. Daarnaast heeft de NMa een sanctie opgelegd aan fietsfabrikanten wegens het maken van prijsafspraken. In 2004 zijn drie onderzoeken uitgemond in een rapport. Het aantal rapporten is lager dan in voorgaande jaren, maar het aantal betrokken bedrijven is aanzienlijk groter waarbij de bouwsector, een van de prioriteiten van de NMa, in zijn geheel onderzocht is. In 2004 zijn 83 besluiten genomen inzake fusies, overnames en joint-ventures.
DTe heeft in 2004 212 uitvoeringsbesluiten genomen. DTe stelt, door de liberalisering van de energiemarkt, geen tarieven voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers meer vast.

NMa Agenda 2005

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Saskia Bierling of Barbara Roest , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl