Gemeente Hilversum

Modernisering regels woonruimteverdeling
De woonruimteverdeling in Hilversum zal vanaf 2005 volgens nieuwe en minder regels gebeuren. Dit voorstel heeft het college van burgemeester en wethouders op 25 januari 2005 gedaan. De gemeente wil hiertoe een convenant afsluiten met alle Gewest-gemeenten en in het Gewest gevestigde woningcorporaties.

De nieuwe vorm van woningtoewijzing verschilt op een aantal opvallende punten van de oude. Zo zal het onderscheid tussen starters en doorstromers geen rol meer spelen. Ook wordt niet meer gekeken naar de passendheidseisen ten aanzien van de grootte van het huishouden in relatie tot de grootte van de woning en de huurprijs. Voor het bieden van de mogelijkheid aan de corporaties om leefbaarheidsproblemen /overlastsituaties op te lossen wordt maximaal 2% van de vrijkomende woningen ingezet. Het aandeel toewijzingen aan jongeren tot 30 jaar komt op minimaal 30% van het aantal vrijkomende woningen.

Op 1 januari 2003 is gestart met een experiment om de in de regio vrijkomende huurwoningen met minder regels aan te bieden. Dit experiment had tot doel om de woningzoekenden meer keuzevrijheid te bieden bij het vinden van een woning naar eigen smaak door minder regels te stellen bij het toewijzen van woningen. Het experiment is op dit onderdeel een succes gebleken.

Door het regelen van de woonruimteverdeling in het Gewest door middel van een convenant wordt duidelijk tot uitdrukking gebracht dat de overheid en woningcorporaties de gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen. Daarnaast is de flexibiliteit van het werken met een convenant voor de woonruimteverdeling groter dan het werken met een verordening.