Gemeente Bedum


27 januari 2005

'IBA' staat voor Individuele Behandeling Afvalwater. IBA-installaties zuiveren huishoudelijk afvalwater van percelen die niet op de riolering zijn aangesloten. In de gemeente Bedum bevinden zich rond de 200 percelen waarvan het afvalwater ongezuiverd werd geloosd op het oppervlaktewater. Dit mag per 1 januari 2005 niet meer. In november 2003 startte de gemeente Bedum, in samenwerking met het ingenieursburea Grontmij en het waterschap Noorderzijlvest, het project. Bewoners van percelen die niet op de riolering zijn aangesloten konden een IBA-installatie van de gemeente betrekken. De gemeente financiert dit project door de afnemers van een IBA-instalatie met ingang van 2004 jaarlijks rioolrechten in rekening te brengen. Die afnemers krijgen verder een bescheiden verhoging van de verontreinigingsheffing aan het waterschap in rekening gebracht. In 'ruil' hiervoor krijgt men een onderhoudscontract voor de installatie terug.
De animo voor deelname aan het IBA-project was groot: tweederde van de aangeschreven huishoudens besloot een IBA-installatie van de gemeente te betrekken.
De laatste IBA-installatie werd donderdagmiddag aangebracht bij de kantine van de voetbalvereniging Noordwolde, aan de Stichtingsweg bij Noordwolde. Voor het bijwonen van die handeling waren - naast de bij het project betrokkenen bedrijven en organisaties - ook de afnemers van een IBA-installatie uitgenodigd. De genodigden werden ontvangen in de sportkantine van de v.v. Noordwolde. De toespraak van wethouder Peter de Graaf leest u hier.