VVD



Nieuws
27 jan 2005 -

Vragen VVD over dierenmishandeling in Dalfsen Deze week stond een 48-jarige man uit Dalfsen, die zich schuldig heeft gemaakt aan zware dierenmishandeling, voor de rechter. De leefomstandigheden van de dieren van deze hondenhandelaar en duivenmelker zijn abominabel. Het Algemeen Dagblad en De Telegraaf schrijven deze week dat de Dalfsenaar al vijf keer in drie jaar tijd een proces-verbaal van Justitie heeft gekregen wegens mishandeling en verwaarlozing van dieren. VVD-Tweede-Kamerleden Laetitia Griffith en Janneke Snijder-Hazelhoff hebben middels schriftelijke vragen aan justitieminister Donner opheldering gevraagd over de Dalfsenaar en de sancties op zijn misdaden. Hieronder treft u de vragen. Vragen van de het lid Griffith en Snijder-Hazelhoff (beide VVD) aan de minister van Justitie over dierenmishandeling.
1. Heeft u kennisgenomen van de artikelen over de dierenbeul die van geen ophouden weet ?*
2. Klopt het dat er al vijf keer in drie jaar tegen de Dalfsenaar een proces-verbaal gemaakt is over mishandeling en verwaarlozing van dieren en dat deze man slechts één keer bestraft is met een geldboete? Wat voor signaal vindt u hiervan uitgaan voor andere personen die dieren mishandelen? Bent u van mening dat een hogere sanctie op zijn plaats zou zijn? Bent u van mening dat in dit geval een gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn?
3. Bent u het eens met de Dierenbescherming dat in Nederland mensen die dieren mishandelen zelden of nooit adequaat gestraft worden?
4. Is er wel eens gevangenisstraf op grond van artikel 350 lid 1 WvSr (of artikel 36 lid 1 jo. 122 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren) voor de mishandeling van dieren opgelegd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer deze cijfers verstrekken?
5. Welke maatregelen worden er genomen om recidive te voorkomen van personen die dieren mishandelen zoals de man die onderwerp is van deze vragen?
6. Wat vindt u van het idee van de Dierenbescherming om veelplegers van dierenmishandeling te verbieden om dieren te houden? 25 januari 2005

*Algemeen Dagblad van 24 januari 2005 en Telegraaf, 25 januari 2005.