Perdu

27 januari Aanvang 20.30 uur

Landelijke Gedichtendag 2005

M.m.v Alfred Schaffer, Denise Jannah, Maya Sutedja Liem en Geert Koefoed.

Dit jaar heeft de nationale gedichtendag het thema 'De verkiezing van de Dichter des Vaderlands'. Bij een Dichter des Vaderlands denk je aan iemand die in de taal en traditie van zijn land dicht en dit land op de literaire wereldkaart heeft gezet. Een dichter die de nationale literatuur in de taal van zijn geboorteland tot internationaal niveau heeft verheven. Maar wat als je als dichter niet in de taal van je geboorteland mág dichten? Er zijn genoeg talen die (met het volk dat deze taal spreekt) onderdrukt worden. Óf onderdrukt werden.

In Nederland is hier ­ en in de overzeese gebieden ­ in de koloniale periode ook sprake van geweest. Surinaamse talen en het Indonesisch kregen niet de kans om als taal literair hoge ogen te gooien. Was dit wel zo geweest dan had Nederland de eer gehad om meerdere Dichters des Vaderlands te bezitten. Een eer die jammer genoeg nooit is gegrepen. Perdu wil dit terugdraaien door tijdens de gedichtendag geen Dichter des Vaderlands in de Nederlandse taal te kiezen, maar enkele dichters ­ in ieder geval te laat ­ toch nog de naam Dichter des Vaderlands in het eigen taalgebied te verlenen. Een titel die hen eertijds nooit is verleend.

Maya Sutedja Liem is vertaalster en schreef een proefschrift over Balinese literatuur. Zij zal vanavond een lezing geven over de hedendaagse Indonesische poëzie en gedichten voordragen. Alfred Schaffer doceerde aan de universiteit van Kaapstad en is dichter. Hij zal het werk van enkele Zuid Afrikaanse dichters nader beschouwen. Geert Koefoed is dichter en een kenner van de Surinaamse poëzie. Hij zal een inleiding geven op de hedendaagse Surinaamse poëzie. Denise Jannah zal Surinaamse gedichten zingen. Zie voor meer informatie over Denise Jannah: www.denisejannah.nl

Plaats: Kloveniersburgwal 86
Reserveren: 020 422 05 42
Toegang: 6/5 euro

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Vereniging Ons Suriname.

informatie: www.perdu.nl, avonden@perdu.nl

Klik op onderstaande link om verwijderd te worden van de perdu mailing list .
http://www.perdu.nl/sublite/subscribe.pl?persbericht@nieuwsbank.nl