VERENIGING LSA

LSA-Congres: De privacy van het slachtoffer van letselschade

Persbericht 23 januari 2005

DE PRIVACY VAN HET SLACHTOFFER VAN LETSELSCHADE

LSA-congres vrijdag 28 januari in het Kurhaus in Scheveningen

Wie slachtoffer is van letsel door schuld van een ander, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, een arbeidsongeval of door een medische fout, heeft recht op schadevergoeding. Hoe groot moet die vergoeding zijn? De schade moet in verband staan met het ongeval. Als een slachtoffer van een aanrijding later longkanker krijgt, heeft die ziekte met de aanrijding natuurlijk niets van doen. Aan de andere kant: als het herstel langer uitblijft omdat het slachtoffer voor de aanrijding niet gezond was, komt dat wel weer voor rekening van de schuldige (of diens verzekeraar).

Om de gezondheidstoestand van het slachtoffer te beoordelen moet medische informatie worden ingewonnen en worden overgelegd aan de tegenpartij. Dat kan op gespannen voet komen te staan met de privacy van het slachtoffer, onder meer als het slachtoffer voorafgaand aan het ongeval onder psychiatrische of psychologische behandeling is geweest. Tot in hoeverre kan het slachtoffer verplicht worden daarover informatie te verschaffen, en tot in hoeverre is dat van belang voor de beoordeling van de schade aan de gezondheid van het slachtoffer? Over dit heikele onderwerp organiseert de Vereniging LSA haar jaarlijkse congres.

DE POLITIEK
Op dit congres zal ook de rol van de politiek aan de orde komen. De politiek hield zich tot voor kort niet bezig met de problemen bij de behandeling van letselschade, maar dat is voorbij. Het onderwerp heeft sinds kort volop de belangstelling van de Minister van Justitie en van de Tweede Kamer.

De LSA
De Vereniging LSA is de specialisatievereniging van advocaten die zich toeleggen op de behandeling van letselschade. Een advocaat kan alleen lid worden van de LSA als hij een zware postdoctorale opleiding heeft gevolgd, minstens vijf jaar advocaat is en een ruime ervaring heeft in letselschadezaken. De LSA heeft ook een eigen ombudsman.


---


--
Inlichtingen bij de voorzitter van de LSA

mr. Hein Taminiau
tel. 013-4668888
mobiel 0646204838

Bij afwezigheid de vice voorzitter:
mr. Derk Jan van der Kolk
tel. 010-2172628
mobiel 0651572755

23 jan 05 19:22