Siebel


Siebel Systems rapporteert financiële resultaten over vierde kwartaal en fiscaal jaar 2004

Omzet uit licenties met 54 procent gegroeid; winst per aandeel 233 procent omhoog

Omzet en winst in vierde kwartaal in alle omzetcategorieën toegenomen

SAN MATEO, Calif. ­ 28 januari 2005 ­ Siebel Systems heeft de financiële resultaten bekend gemaakt over het vierde kwartaal en het gehele jaar 2004. De resultaten liggen aan de bovenkant van de eerder afgegeven verwachtingen of zijn zelfs hoger uitgekomen.

Financiële resultaten
De totale omzet is in het vierde kwartaal van 2004 uitgekomen op 392 miljoen dollar, een groei van 24 procent ten opzichte het derde kwartaal van 2004. De omzet uit licenties kwam uit op 161 miljoen dollar, een toename van 54 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. Omzet uit onderhoud bedroeg 122 miljoen dollar, wat een groei van 4 procent betekent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. Diensten en andere activiteiten leverden verkopen op ter waarde van 109 miljoen dollar, een groei van 15 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004.

De operationele winst en de operationele marge bedroegen gedurende het vierde kwartaal respectievelijk 65 miljoen dollar en 17 procent. Daarmee is de operationele winst met 173 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2004, terwijl de marge ten opzichte van het derde kwartaal negen procentpunten hoger is uitgevallen. De netto winst en de netto marge bedroegen gedurende het vierde kwartaal respectievelijk 54 miljoen dollar en 14 procent. De netto winst is daarmee met 194 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal van 2004, terwijl de netto marge 8 procentpunten hoger is uitgevallen. De winst per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal 10 dollarcent, een toename van 233 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. De winst over het vierde kwartaal werd positief beïnvloed door een lager dan verwachte effectieve belastingdruk van 32 procent.

De totale omzet is in fiscaal 2004 uitgekomen op 1,34 miljard dollar. Dat is een toename met 1 procent ten opzichte van fiscaal 2003. De omzet uit licenties bedroeg over 2004 487 miljoen dollar, de maintenance-omzet kwam uit op 470 miljoen dollar, terwijl ten aanzien van dienstverlening en andere activiteiten 383 miljoen dollar werd omgezet. Dat is ten opzichte van fiscaal 2003 respectievelijk een verbetering met 1 procent, een toename van 5 procent en een daling met 9 procent.

De operationele winst en de operationele marge bedroegen over fiscaal 2004 respectievelijk 129 miljoen dollar en 10 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van 2003 met respectievelijk 166 miljoen dollar en 13 procentpunten. De netto winst en de netto marge kwamen over fiscaal 2004 uit op respectievelijk 111 miljoen dollar en 8 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van fiscaal 2003 met respectievelijk 116 miljoen dollar en 8 procentpunten. De winst per aandeel is voor fiscaal 2004 uitgekomen op 20 dollarcent, een verbetering met 21 dollarcent per aandeel ten opzichte van fiscaal 2003. De winst over 2004 is positief beïnvloed door een effectieve belastingdruk van 37 procent.

De positie van Siebel Systems ten aanzien van cash, cashequivalenten en korte- termijninvesteringen bedroeg per 31 december 2004 2,25 miljard dollar. Ten opzichte van 30 september 2004 en 31 december 2003 is dit een verbetering met respectievelijk 93 miljoen dollar en 223 miljoen dollar. De orderportefeuille bedroeg per 31 december 2004 357 miljoen dollar, een toename met respectievelijk 68 miljoen dollar en 75 miljoen dollar ten opzichte van 30 september 2004 en 31 december 2003.

"Ik ben tevreden met de resultaten. Hiermee keert Siebel Systems weer terug naar de periode waarin wij veertien kwartalen lang iedere drie maanden groeicijfers konden rapporteren. Wij gaan door met het uitvoeren van onze strategie die bedoeld is om het bedrijf in zijn volgende fase van groei te brengen", zegt J. Michael Lawrie, chief executive officer van Siebel Systems. "Gedurende de laatste drie kwartalen hebben we ons commitment om onze klanten aantoonbare zakelijke voordelen te bieden verder versterkt. Dit initiatief, samen met onze aandacht voor groeikansen op het gebied van analytische voorzieningen, verticale marktsegmenten, hosted software, het MKB en emerging markets in Oost-Europa en Azië, is bedoeld om het bedrijf terug te laten keren naar voortdurende groei en maximale shareholder value."

Aanpassing van huurkosten
Tijdens de voorbereiding van de jaarcijfers over fiscaal 2004 heeft Siebel Systems een rekenfout ontdekt die terugaat tot 1998 en die heeft geleid tot een te lage opgave van kosten die gerelateerd zijn aan gebouwen en faciliteiten. Hoewel deze te lage opgave geen noemenswaardig effect heeft op voorgaande rapportageperioden, heeft Siebel Systems vrijwillig besloten alle voorgaande rapportages aan te passen, zodat sprake is van volledige transparantie en accurate financiële rapportages. De aanpassingen hebben geen invloed op de cashpositie van het bedrijf. De aangepaste financiële berichten zijn binnen twee weken te vinden op www.siebel.com/crm-company/investor_information/index.shtm.

Nieuwe benoemingen in het management
Als onderdeel van de strategie om het management van het bedrijf verder te versterken, heeft Siebel Systems de volgende benoemingen bekend gemaakt:

­ David Sardilli, voorheen als Client Partner bij Accenture verantwoordelijk voor de bancaire activiteiten in New England en New York, is bij Siebel Systems in dienst getreden als Senior Vice President en General Manager van de Financial Services-business unit. Hij rapporteert rechtstreeks aan de CEO. David Sardilli beschikt over meer dan twintig jaar branchespecifieke ervaring die hij heeft opgedaan bij Accenture, Meridian Bancorp en Chemical Bank.

­ Peter Burridge, voorheen senior vice president Communications, Media and Utility (CMU), Financial Services Institutions (FSI) en Government, Education and Healthcare (GEH) van het Enterprise Applications-team van Oracle in Azië, is nu werkzaam bij Siebel Systems als Senior Vice President en General Manager van de activiteiten van Siebel in Asia/Pacific. Hij rapporteert rechtstreeks aan de CEO. Peter Burridge heeft meer dan twaalf jaar ervaring in deze regio.

­ Brett Ho was voorheen CEO van Usoft, het grootste softwarebedrijf van China. Hij is bij Siebel Systems in dienst getreden als Vice President en General Manager verantwoordelijk voor Oost-Azië. Brett Ho heeft meer dan zeventien jaar ervaring, opgedaan bij Broadvision en Oracle.

­ Shintaro Nezuka, voorheen Director of Linux Sales and Marketing Asia/Pacific bij IBM, is bij Siebel Systems in dienst getreden als Vice President en General Manager verantwoordelijk voor Japan en Korea. Shintaro Nezuka heeft bij IBM meer dan 35 jaar ervaring opgedaan in Azië en de Verenigde Staten.

­ Nelson Eng, voorheen Managing Director of Global Sales for the Financial Services-industrie Formatted: English (U.S.) van Dell, is bij Siebel Systems in dienst getreden als Regional Vice President Financial Services East. Nelson Eng heeft meer dan vijftien jaar ervaring opgedaan bij Dell en IBM.

­ Maruf Majed, voorheen Vice President Asia van WebMethods, is nu bij Siebel Systems in Formatted: English (U.S.) dienst als Vice President OnDemand, SMB and Manufacturing and Distribution Industries in Asia/Pacific. Maruf Majed heeft meer dan twintig jaar ervaring opgedaan bij WebMethods en IBM.

Over Siebel Systems
Siebel Systems Inc. (NASDAQ: SEBL) is de toonaangevende aanbieder van zakelijke Formatted: Dutch (Netherlands) applicatiesoftware waarmee bedrijven producten en diensten aan klanten kunnen aanbieden, kunnen verkopen en service kunnen verlenen via meerdere kanalen en meerdere divisies. Met wereldwijd meer dan 4.000 klanten biedt Siebel Systems organisaties een reeks van 'best practices', CRM-toepassingen, analytische producten en bedrijfsprocessen die volledig zijn afgestemd op specifieke branches en sectoren en die zich bovendien in de praktijk ten volle hebben bewezen. Organisaties kunnen hiermee superieure klantervaringen bieden en winstgevendere relaties met afnemers onderhouden. Siebel Systems beschikt wereldwijd over kantoren in meer dan dertig landen. Meer informatie over Siebel Systems en haar klanten is te vinden op www.siebelsystems.nl. Field CodeChanged

© 1990-2004 Siebel Systems Inc. Alle rechten voorbehouden. Siebel en het Siebel-logo zijn Formatted: Dutch (Netherlands) merken van Siebel Systems Inc. en kunnen geregistreerd zijn in bepaalde landen en jurisdicties. Alle andere productnamen, merknamen, logo's en symbolen kunnen merken zijn van hun respectievelijke eigenaren.

Meer informatie
Sandra Wasseur
Senior Marketing Director Western Europe
Siebel Systems
Telefoon: 020-5401000