Socialistische Partij

Niemand zit te wachten op kiesstelsel De Graaf, behalve D66

28-01-2005 * Het wetsvoorstel voor een nieuw kiesstelsel dat door de regering wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer, lost niets op maar verhult juist de werkelijke problemen. "Behalve D66 zit niemand te wachten op het plan van minister De Graaf," stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. "Niet de structuur, maar de cultuur moet veranderen."

Jan de Wit De Wit: "Het voorstel van minister De Graaf om een tweede stem voor een regiokandidaat in te voeren, voegt helemaal niets toe aan de versterking van de band met kiezers en politici. Voorgaande verkiezingen hebben uitgewezen dat een duidelijke boodschap zorgt voor een duidelijke achterban. Gezeur over het stelsel leidt alleen maar af van het werkelijke probleem: de politieke cultuur. Kamerleden moeten hun rol als volksvertegenwoordiger anders invullen om de politiek weer geloofwaardig te maken."

"De wijze waarop het stelsel tot stand komt is bovendien nauwelijks democratisch te noemen," vindt De Wit. "In achterkamertjes is toegegeven aan een kiesstelsel dat noch VVD noch CDA wilden, en waarover het volk nooit is geraadpleegd omdat het onderwerp in verkiezingstijd nooit naar voren is gebracht, ook niet door D66. Er is maar één partij die iets voor dit stelsel voelt en dat is D66. De debatten met de minister wijzen uit dat ook de coalitiepartijen onder de verstikkende eisen van het regeerakkoord uit willen. Dat geeft al aan dat dit stelsel niet breed gedragen wordt. Ingrijpende wijzigingen in het kiesstelsel moet op een ruime meerderheid stoelen. Juist D66 zou dit principe moeten handhaven."

Adviesinstanties die door de regering zijn geraadpleegd, hebben het voorstel gekraakt, onder andere omdat het te ingewikkeld is. De SP is het daar hartgrondig mee eens.