Universiteit van Amsterdam

Moleculaire schakelaar voor de afweer in planten


Promotie Fytopathologie


vrijdag 28 januari 14.00 uur

Ziekteresistentie in gewassen is erg belangrijk voor een goede landbouw. Bescherming tegen pathogene organismen kan worden bereikt door het inkruisen van zogeheten resistentiegenen. Helaas is de afweer die deze genen bieden niet altijd duurzaam, omdat resistentie soms wordt doorbroken door een nieuw ontstane of geĂŻntroduceerde variant van een bepaald pathogeen. Om alle ziekten de baas te kunnen blijven in de landbouw is het erg belangrijk om te achterhalen hoe resistentie in planten precies werkt. Wladimir Tameling leverde een bijdrage door in zijn onderzoek het mechanisme van resistentie in R-eiwitten (gecodeerd door R-genen) op te helderen. Hij onderzocht voornamelijk de werking van het R-eiwit I-2 in de tomatenplant en gebruikte dit als model voor de grootste groep R-eiwitten die in planten te vinden is. Uit het onderzoek komt naar voren dat het centrale deel in R-eiwitten zou kunnen fungeren als een moleculaire schakelaar die het aan- en uitzetten van de afweerrespons in planten reguleert.

W.I.L. Tameling: Disease resistance proteins of the NBS-LRR class: molecular switches of plant defense. Promotor is prof. dr. B.J.C. Cornelissen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.