Stadsdeel Amsterdam-Noord

Beter voorbereid naar de basisschool

Feestelijke opening voorschool de Berkelier

Vrijdag 28 januari verrichten Ruud Hoogland, wethouder van Onderwijs, Jonna Merkx, lid van het College van Bestuur van het P.C.O.O.A. en Madeleine Witmaar, directeur van Stichting Buurtwerk Noord, de feestelijke opening van de voorschool op de protestants-christelijke basisschool De Berkelier. Alle kinderen en andere belangstellenden zijn hierbij aanwezig. De kinderen zingen het nieuwe schoollied dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven en een draaiorgel zorgt voor een extra feestelijk tintje.

Veel kinderen in Amsterdam hebben een taalachterstand op het moment dat zij naar de basisschool gaan. Dit heeft grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van deze kinderen. Om dit te voorkomen is in Amsterdam-Noord de voorschool ingevoerd. Hier krijgen kinderen extra aandacht en begeleiding waardoor ze later beter mee kunnen komen in de klas. De voorschool is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar.

Op de Berkelier zijn dit schooljaar twee voorschoolgroepen van start gegaan. De school heeft gekozen voor het voorschoolprogramma Piramide. Dit programma bereidt kinderen vanaf 2,5 jaar, die nog niet eerder naar de peuterspeelzaal gingen, voor, op de basisschool. Jonge kinderen leren vooral door te spelen. Het lokaal is hier helemaal op ingericht. Er is een ruimte om te bouwen, een hoek om in te knutselen, een hoek met poppen en een hoek met water en zand. De leidsters en leerkrachten worden 3 jaar lang geschoold voor dit Piramideprogramma en werken met speciale onderwerpen, projecten, die ervoor zorgen dat de woordenschat van de kinderen groter wordt . De kinderen leren spelenderwijs alle vaardigheden die ze op de basisschool nodig hebben. Het programma loopt door tot en met groep 2 van de basisschool. De peuters gaan vier dagdelen per week naar de voorschool. Hierdoor wennen ze aan de dagelijkse regelmaat van naar school gaan. De school werkt bij de uitvoering van het programma samen met de Stichting Buurtwerk Noord.

Amsterdam-Noord voert de voorschool stapsgewijs in. Welke scholen als eerste aan de beurt komen, hangt af van het draagvlak op de school en het aantal kinderen dat voor de voorschool in aanmerking komt. Nieuwendam-Noord, Midden-Noord en de Banne hebben prioriteit bij de invoering van de voorschool. Inmiddels hebben al 10 scholen een voorschool. De ontwikkeling van de voorscholen staat niet op zichzelf, maar sluit aan bij andere beleidsontwikkelingen, zoals de Brede School en Ouder-en-Kindcentra. Het bieden van optimale ontwikkelingskansen voor het kind is hierbij steeds het uitgangspunt.