Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bijna honderd jeugdschakers bij 2e Grote Bos Jeugdweekendtoernooi

Uit alle delen van de Benelux, van Zaandam tot Waterloo en van Aalter tot Apeldoorn, vonden bijna honderd jeugdschakers de weg naar het Strabrecht College in Geldrop, waar op 22 en 23 januari het tweede Grote Bos Jeugdweekendtoernooi werd gehouden.
De formule van het toernooi is afgekeken van de Grand-Slam-toernooien in de Randstad en op een aantal punten gewijzigd. Op beide dagen speelt iedereen drie partijen, die elk 2½ uur kunnen duren. Na elke partij zoeken beide spelers samen één van de aanwezige trainers op, die met hen de partij doorneemt in één van de analyselokalen. Zo wen je aan de wat langere speelduur van de partijen en ervaar je hoe nuttig en leerzaam het analyseren van de partij kan zijn.

Het toernooi - oorspronkelijk een initiatief van de Helmondse Schaakclub - is nu al uitgegroeid tot een evenement waarbij de clubgrenzen niet meer tellen. Bij de organisatie zijn mensen van vele clubs betrokken, en tijdens de speeldagen wordt ernaar gestreefd om het saamhorigheidsgevoel te vergroten. En met succes: we waren één grote schaakfamilie! Net als vorig jaar waren er dan ook geen uitvallers tijdens het toernooi.
Overzicht speelzaal
Alle deelnemers speelden in één grote groep volgens de versnelde variant van het Zwitserse systeem. Dit systeem met halve leenpunten werkte uitstekend: er waren maar weinig partijen waarbij de ratingverschillen extreem groot waren, ook nadat de leenpunten na de derde ronde weer waren ingenomen. Een aanrader voor elke toernooiorganisatie!
In het algemeen was het niveau van de gespeelde partijen hoger dan vorig jaar. Je zag ook dat de jeugdschakers weinig respect hadden voor gevestigde namen of grote ratingverschillen, want er waren vele verrassende uitslagen. Zo versloeg Guus Bollen Twan Burg en kwam Remco Sprangers wel erg goed weg tegen diezelfde Guus. Natuurlijk vloeide er hier en daar wel eens een traan, soms van teleurstelling en soms van de spanning, zoals bij de Vlaamse jongen die in zware tijdnood een moeilijk dubbeltoreneindspel met 2 tegen 3 vrijpionnen nauwkeurig tot een gewonnen stelling voerde, maar het matzetten met de toren net niet klaar kreeg binnen de tijd. Maar deze knaap komt er wel!
Na afloop van de derde ronde werd er samen gegeten. Onze Maître de Cuisine Cor had een overheerlijke koude schotel samengesteld. De wegblijvers hebben wat gemist!

Deelnemers, die van ver kwamen, konden in de school overnachten. De avonduren werden doorgebracht met het kijken naar een superspannende film of met het bij HMC Den Bosch erg populaire kaartspel Koehandel. Zouden ze daardoor zo goed schaken in Den Bosch? De volgende ochtend speelde Joris (HMC) zijn partij in pyjama. Kwam het net als vorig jaar door een weddenschap of is er een nieuwe traditie geboren? Ook aan de ouders is gedacht. De lange wachttijden konden zij doorbrengen in de kantine, waar een apparaat stond waaruit je gratis allerlei soorten koffie en thee te voorschijn kon toveren. Dit ging prima totdat de schakers ontdekten dat dit apparaat ook warme chocomel schonk. De plastic bekers moesten daarna uit alle hoeken en gaten van de school worden aangesleept. Na afloop van het toernooi gaf de overspannen teller van het apparaat maar liefst 1700 aan!

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Remco Sprangers (Waalwijk) voor Jasper Broekmeulen (Den Bosch) en Stefan Colijn (Roosendaal). Daarnaast waren er ook prijzen per leeftijdscategorie. Onze Vlaamse vrienden wonnen meer dan de helft van de prijzen, vooral in de jongere leeftijdsgroepen waren zij erg sterk. Ook kreeg Maurice Swinkels een prijs voor het oplossen van beide toernooiproblemen. Alle trainers en andere vrijwilligers van het toernooi kregen nog een kleine attentie als dank voor de goede zorgen en belangeloze inzet. Zonder deze mensen kan er geen toernooi zijn!
Voor alle jeugdspelers die het Grote Bos JWT gemist hebben: in januari 2006 krijg je een herkansing. Zorg dat je er dan bij bent, want wil je echt vooruitkomen in het schaken, dan moet je hier toch echt eens komen spelen. De eindstanden en veel leuke partijen staan op de website van het toernooi.


---