Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
28 januari 2005

WNF ROEPT LANDEN OP OM DUURZAAM HOUT TE DONEREN AAN ATJEH

Het Wereld Natuur Fonds heeft in Jakarta, samen met het onderzoeksinstituut Greenomics Indonesia, de internationale gemeenschap opgeroepen om op duurzame wijze verkregen hout te doneren aan Atjeh. Aanleiding voor de oproep is de bezorgdheid over de dreigende toename van de nu al omvangrijke houtkap in waardevolle natuurgebieden in Atjeh, nu er extra hout nodig is voor de wederopbouw van het door de tsunami getroffen gebied.

Uit een studie van Wereld Natuur Fonds en Greenomics blijkt dat de komende vijf jaar vier tot acht miljoen kubieke meter rondhout nodig zijn voor de bouw en herstel van huizen, scholen, kantoren en vissersboten. Donorlanden zouden hiervan een miljoen kubieke meter voor hun rekening kunnen nemen. Maar dit hout moet dan wel op duurzame wijze zijn verkregen, aldus de organisaties.

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich al lange tijd zorgen over de houtkap in Indonesië, waarvan een belangrijk deel illegaal plaatsvindt. Als gevolg van de tsunami is de druk op het tropisch regenwoud alleen maar groter geworden. Hierdoor neemt de kans op aardverschuivingen en overstromingen toe. Bovendien bedreigt de houtkap de dieren die in deze bossen leven, zoals de orang-oetan, Sumatraanse tijger en Sumatraanse olifant.

"We moeten voorkomen dat we de ene natuurramp met de andere natuurramp gaan bestrijden", aldus Mubariq Ahmad, directeur van WWF-Indonesië. "Het Wereld Natuur Fonds heeft zijn kennis en expertise aangeboden aan de regering in Jakarta. Wij willen graag behulpzaam zijn om donorlanden te mobiliseren om hulp in de vorm van hout te geven". Indonesische parlementariërs ondersteunen de oproep van Wereld Natuur Fonds en Greenomics. "Dit is een creatieve oplossing, waarmee we de druk op de bossen in Indonesië kunnen verkleinen", aldus parlementariër Sarwono Kusumaatmadja, tevens oud-minister van Milieu.

////////////////////
Meer informatie:

Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds in Zeist, 030-693 7333, 06-21 548657, cbuma@wwf.nl.

Mubariq Ahmad, directeur WWF Indonesië, 0062.21.567.1070, mobiel 0062.812.105.4587. Houd rekening met het tijdsverschil.

Het rapport van het Wereld Natuur Fonds en Greenomics (Engelstalig) over de houtbehoefte in Atjeh is op aanvraag beschikbaar en te downloaden vanaf www.wnf.nl.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist