Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 januari 2005


Vragen van het lid Fierens (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën


over de OZB


* Kent u de opvattingen van het Congres van Lokale en Regionale Overheden (CLRAE) in de Raad van Europa over de voorgenomen afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB ?


* Vormen de twijfels van de CLRAE over deze plannen aanleiding tot herziening van uw opvatting dat gemeenten het recht ontzegd moet worden zelf belasting te innen?


* Bent u bereid om de met VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen en VNO/NCW overeengekomen voorstellen uit te werken om tot een eenduidige benadering van de lokale lasten te komen, zodat het verband tussen lasten en kosten, inclusief het van invloed zijnde rijksbeleid, transparanter wordt opgezet? Wordt hierdoor ook een eenduidige beoordeling van de lokale lasten mogelijk, zodat de werkelijke lastenstijging beter zichtbaar wordt?


* Zo ja, waarom hebt u de uitkomst van dit voorstel niet afgewacht, alvorens uitspraken over de hoogte van de lokale lasten te doen?


* Kent u het commentaar van de VNG op het onderzoek van Forum over de hoogte van de lokale lasten, waarin de VNG Forum verwijt onjuiste cijfers te hanteren over de stijging van de lokale lasten?


* Zo ja, hoe beoordeelt u dit commentaar? Neemt u afstand van dit commentaar wanneer u spreekt van torenhoge lokale lasten ?


* Wilt u terugkomen op afspraken in de Code interbestuurlijke verhoudingen, waarin is vastgelegd dat gemeenten en provincies recht hebben op een voldoende en gevarieerd belastingpakket? Zo nee, hoe zijn deze afspraken dan te rijmen met uw uitspraken over de lokale lasten?


* Zijn uw uitspraken over het afschaffen van lokale belastingen in strijd met het door Nederland geratificeerde verdrag m.b.t. het Europees Handvest voor lokale Autonomie? Zo ja, neemt u uw uitspraken terug?


De Staatscourant van 20/01/05


Forum van de VNO/NCW (d.d. 27/01/05) en de Telegraaf (d.d. 26/01/05 )


van 11-01-2005


de Telegraaf van 26/01/05