Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

28 januari 2005

Gemeente Ommen gaat VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Ommen voert een aantal wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu niet goed uit. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door de VROM-Inspectie. De inspectie heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu in 2003 en 2004 door Ommen.

Resultaten

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente Ommen haar taken op het gebied van wonen, ruimtelijke ordening en milieu uitvoert. Het onderzoek betrof onder meer de afgifte van bouw- en sloopvergunningen, milieuvergunningen, gebruiksvergunningen, het opstellen van bestemmingsplannen en de uitvoering van toezicht en handhaving door de gemeente.

De gemeente heeft in 2004 een aantal veranderingen doorgevoerd die tot verbetering van de organisatie hebben geleid, maar moet nog verdere stappen ondernemen voor een betere uitvoering van de wettelijke taken. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente op alle drie de onderzochte terreinen weinig of geen beleid heeft vastgesteld met daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma's of planningen. Dit werkt negatief door in de uitvoering van de VROM-taken. De samenhang tussen beleid, programmering en uitvoering kan daarnaast beter. Dit om een goede aansturing en tijdige bijstelling van vastgesteld beleid mogelijk te maken. De gemeente moet ook meer aandacht besteden aan het op tijd verlenen van vergunningen en het actueel houden van de milieuvergunningen. In de uitvoering van milieutaken is er geen scheiding aangebracht tussen handhaving en vergunningverlening. Uit een eerder onderzoek van de VROM-Inspectie van 1999 bleek dat de gemeente onvoldoende capaciteit heeft ingezet voor een goede uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken. Dit is helaas nog steeds het geval.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. In dat overleg zijn afspraken gemaakt over de oplossing van de knelpunten. De gemeente zendt de inspectie vóór 1 maart een verbeterplan. Uitvoering van dit plan moet leiden tot een betere uitvoering van de VROM-taken. De VROM-Inspectie controleert de resultaten van dit verbeterplan in de loop van 2005.

Meer info

Download het rapport van de VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/docs/VI_Ommen_2004.pdf (pdf, 133 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19479 )