Gemeente Rotterdam

Nr. 13
28 januari 2005

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf doen aangifte in garantiekwestie

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. hebben vanmorgen bij de Hoofdofficier van Justitie van het functioneel parket in Den Haag aangifte gedaan van verdenking van strafbare feiten in de affaire van de vermeende RDM-garanties. Daarbij is informatie overhandigd die van belang kan zijn voor een onderzoek door het Openbaar Ministerie. De vermeende garanties zijn door de voormalig algemeen directeur van het Havenbedrijf afgegeven ten behoeve van bedrijven die deel uitmaken van het RDM-concern. De kwestie kwam in augustus vorig jaar aan het rollen.

Gemeente en Havenbedrijf willen, uit het oogpunt van zorgvuldigheid én in het belang van het onderzoek, naar buiten toe niet ingaan op de vraag om welke specifieke feiten het gaat.

De aangifte is een nieuwe stap in de garantiekwestie. Gemeente en Havenbedrijf hebben zich nadat de kwestie eind augustus aan het licht kwam eerst gericht op het in kaart brengen van de omvang ervan en het zekerstellen van de belangen van gemeente en Havenbedrijf. Aandacht was daarom primair gericht op de zorg voor de drie vennootschappen die het Havenbedrijf verworven bleek te hebben en op de juridische procedures met banken over de vermeende garantstellingen. De drie vennootschappen zijn inmiddels failliet. Procedures met banken lopen en kunnen jaren gaan duren.

Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte in ontvangst genomen en zal deze bestuderen.

noot voor de redactie/