Landstede Open Huis


Teleac leert leerlingen digitaal vertellen

Tien leerlingen van het Thomas a Kempis College kregen half januari een workshop digitaal vertellen van Teleac. Bedoeling was dat de leerlingen in één week van een persoonlijke gebeurtenis of een bijzonder voorwerp in hun leven een verhaal schreven en dit verfilmden.

Als voorbereiding is onder meer gekeken hoe toneelstukken en reclamefilmpjes zijn opgebouwd. Op basis daarvan maakten ze een filmpje van ongeveer drie minuten.

De filmpjes hadden uiteenlopende themas. Van Eindfeest groep 8, De onverwachte muur tot Mijn konijn en ik en Amenou: een eerbetoon aan een Afrikaanse vluchteling die steeds meer bij de familie van de leerling gaat horen en uiteindelijk een soort van broer voor haar wordt.

Eiffeltorentje
Wat de leerlingen lastig vonden was het vertalen van hun verhaal naar een storyboard. Je kunt immers niet alles uit je verhaal verfilmen: je moet kiezen wat je wel en wat je niet laat zien. Ook moesten de leerlingen creatief omgaan met hoe ze dingen verbeeldden.

Voor je verhaal naar het buitenland gaan, omdat het zich daar toevallig afspeelde, was niet haalbaar. Dus moest er naar alternatieven worden gezocht, bijvoorbeeld door een Eifeltorentje op een getekende Franse vlag te plaatsen. Dit stond daarmee symbool voor een skivakantie in Frankrijk.