Haagse Hogeschool

27 januari 2005

Samenwerking sportopleidingen is wapen in strijd tegen overgewicht van kinderen

Kinderen in Nederland worden steeds zwaarder. De manager van de sportopleidingen van de Haagse Hogeschool, John van den Berg, ziet hier een belangrijke taak weggelegd voor het bewegingsonderwijs. De leraren lichamelijke oefening zouden, nog meer dan nu al gebeurt, het voortouw moeten nemen om gezondheidsaspecten in hun vak aandacht te geven. Dat vraagt van de leraren en sportopleidingen een hoge doorlopende kwaliteit: professionals, van mbo tot en met hbo!

Volgens John van den Berg is samenwerking tussen mbo en hbo de waarborg voor die kwaliteit, want een sterke beroepskolom, daar hebben studenten, het werkveld, de opleidingen én de samenleving baat bij. De afdeling Sport van de Haagse Hogeschool, met de Opleiding tot Leraar Lichamelijke Oefening en de opleiding Sport en Bewegen (Sportmanagement), heeft in 2004 afspraken met drie mbo-scholen vastgelegd in een convenant om die samenwerking vorm te geven. Het doel is gezamenlijk de kwaliteit van de doorstroom van mbo-studenten Sport en Bewegen naar de genoemde hbo-opleidingen te verbeteren. De samenwerking heeft onder meer al geleid tot de instroom van mbo-ers in het 2e jaar van beide opleidingen.

Steeds meer basisscholen kiezen naast een leraar lichamelijke oefening met een hbo-achtergrond, voor de zogenaamde LOBOS, Leraren Ondersteuners Bewegings Onderwijs en Sport. Volgens van den Berg een belangrijke ontwikkeling, want er kan nooit teveel aandacht gaan naar het bewegingsonderwijs. Maar we moeten de kwaliteit kunnen waarborgen, gezien de steeds belangrijker wordende maatschappelijke taak. De ondersteuners moeten dus niet in plaats komen van de leraren lichamelijke oefening, maar een aanvulling zijn, anders komen we van de regen in de drup.

De opleiding Sport en Bewegen en de opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) houden op zaterdag 5 februari Open Dag op hun eigen locatie aan de Laan van Poot, van 11.00 uur tot 15.00 uur.