Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20050128-102505-A

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Azië en Oceanië
Afdeling Zuid-Azië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 28 januari 2005

Behandeld


- Louise Huijbens


Kenmerk


- DAO-0032/05

Telefoon


- 070 - 348 52 60


Blad


- 1/1

Fax


- 070 - 348 53 23


Bijlage(n)


- - Persverklaring van EU Troika missie


- louise.huijbens@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten over de veiligheid van Human Rights Defenders in Nepal

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Koenders en Tjon-A-Tenover - de veiligheid van Human Rights Defenders in Nepal. Deze vragen werden ingezonden op - 7 januari jl.met kenmerk - 2040505980.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten over de veiligheid van Human Rights Defenders in Nepal.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht van Amnesty International, Human Rights Watch en de International Commission of Jurists dat mensenrechtenactiviteiten in Nepal ernstig worden bedreigd? 1)

Vraag 2
Heeft u ook kennisgenomen van het bericht dat er volgens de Asian Human Rights Commission ieder uur circa 200 Nepalezen door intensivering van het geweld in eigen land naar India vluchten? 2)

Antwoord op vragen 1 en 2
Ja.

Vraag 3
Bent u gezien deze ontwikkelingen bereid om, in navolging van uw bij het EU­mensenrechtenforum gehouden speech waarin u stelde dat mensenrechtenactivisten alle mogelijke ondersteuning van EU-landen verdienen om de eigen positie te versterken 3), eventueel in EU­-verband stappen te ondernemen in de richting van de Nepalese autoriteiten? Zo ja, welke stappen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De mensenrechtensituatie in Nepal, waaronder de specifieke positie van mensenrechtenactivisten, wordt voortdurend en nauwlettend gevolgd. De EU spreekt de Nepalese regering ook regelmatig aan op ernstige mensenrechtenschendingen. Meer specifiek:


- In 2004 werd zowel tijdens de 60ste zitting van de VN-Mensenrechtencommissie in Genève als tijdens de 59ste zitting van de Derde Commissie AVVN in New York specifieke aandacht gevraagd voor de situatie van mensenrechtenactivisten, onder meer in Nepal.
- De EU-Troika missie heeft in december 2004 tijdens haar bezoek aan Nepal tegenover verschillende gesprekspartners van de Nepalese regering en het leger de mensenrechten-schendingen aan de orde gesteld. Eveneens werden tijdens een gesprek met intermediairs van de Maoïsten zorgen geuit over de ernstige inbreuken die door Maoïsten op mensenrechten worden gemaakt.
- De Nederlandse regering is thans in de voorbereiding op de 61ste VN-Mensenrechtencommissie in overleg met andere EU-partners om te bezien op welke wijze de Nepalese regering het beste kan worden aangesproken op de mensenrechtensituatie.Vraag 4 Kunt u de Tweede Kamer informeren over de resultaten van het bezoek van het EU-team dat, onder leiding van uw directeur Azië en Oceanië, Kathmandu in de periode 13 t/m 15 december 2004 heeft bezocht? 4) Is er tijdens de verschillende gevoerde gesprekken met de premier van Nepal, ministers en andere betrokkenen, naast veiligheid en bescherming van mensenrechtenactivisten ook gesproken over de rol van India en de Verenigde Staten bij het ondersteunen van het koninklijke leger in de strijd tegen de maoïsten? 5) Zo ja, wat is uw analyse? Wat is hierbij de positie van de EU?

Antwoord
De EU-Troika missie heeft gesproken met de koning, de premier, de onderminister van Buitenlandse Zaken, de Chef Staf van het leger, de Nationale Mensenrechten-commissie, de Citizen's Peace Commission en leden van de internationale gemeenschap, onder wie de ambassadeurs van de VS en van India in Nepal.

De missie heeft o.a. de boodschap uitgedragen dat de EU een grondwettelijke meerpartijendemocratie voorstaat, waarbij alle constitutionele krachten onder een constitutionele monarchie een eenheid moeten vormen teneinde de politieke legitimiteit van de regering te versterken. De EU staat een oplossing van het conflict voor door middel van dialoog en onderhandelingen tussen alle partijen. De Maoïsten worden door de EU opgeroepen af te zien van geweld en positief te reageren op een uitnodiging van de regering tot dialoog, zonder daarbij voorwaarden te stellen.

In alle gesprekken heeft de missie de zorg van de EU uitgesproken over de snel verslechterende mensenrechten-situatie in het land en alle partijen opgeroepen de mensenrechten te respecteren en zowel de Nepalese als de internationale wetten na te leven. Daarbij heeft de missie onderstreept dat de EU groot belang hecht aan de veiligheid en bescherming van mensenrechtenactivisten en initimidatie veroordeelt. De missie heeft ook de zorg van de EU uitgesproken over het groeiende aantal ontheemden en erop aangedrongen dat humanitaire hulporganisaties vrije toegang krijgen tot alle regio's in Nepal. Tevens dringt de EU erop aan dat de Nationale Mensenrechtencommissie vrije toegang krijgt tot gevangenissen.

Tijdens de missie is ook gesproken over de rol van India en de Verenigde Staten. India maakt zich ernstig zorgen over de huidige situatie in Nepal en is bang dat de Maoïstische opstand zich uitbreidt naar het eigen land. Zowel India als de VS zijn van mening dat het leger moet worden versterkt (kwalitatief en kwantitatief) om Maoïstische aanvallen het hoofd te bieden. Daarbij moeten de mensenrechten wel gerespecteerd worden. Het leger krijgt hiervoor training. Tegelijkertijd zijn India en de VS overtuigd dat duurzame vrede alleen door middel van onderhandelingen bereikt kan worden. De EU acht deze dubbele aanpak gerechtvaardigd.

Tenslotte is ook de kwestie van de Bhutanese vluchtelingen in Nepal aan de orde gesteld bij de Nepalese regering en de wens van de EU uitgesproken dat Bhutan en Nepal weer tot onderhandelingen overgaan.

De persverklaring die in Kathmandu door de EU Troika is uitgegeven op 15 december 2004 is bijgevoegd.


1)Nepal: Human Rights Defenders Under Threat. Enhanced International Protection Urgently Needed, 19 December 2004.


2)A Statement by the Asian Human Rights Commission Nepalese exodus from impending disaster cannot be ignored, 14 December 2004.


3)Speech minister Bot tijdens het 6e EU-mensenrechtenforum, Den Haag, 10 december 2004.


4)News Service Kathmandu, 9 December 2004, 'EU-team to visit Nepal Himalayan'.


5)De Volkskrant, 7 december 2004, 'Nepal is vergeten'.