Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 28 JANUARI 2005

Protocol beschermt klokkenluiders bij Vlaamse overheid

Voortaan kunnen aan personeelsleden van de Vlaamse overheid, die onregelmatigheden melden, geen tuchtstraffen of andere sancties opgelegd worden in de loop van het onderzoek naar die klacht. De bescherming maakt deel uit van het protocol tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse Ombudsman, waarmee minister- president Yves LETERME en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS klokkenluiders in de Vlaamse administratie willen beschermen.

Het protocol ter bescherming van de klokkenluiders moet bij personeelsleden de eventuele drempelvrees wegnemen om onregelmatigheden te melden door hen maximale bescherming te bieden. Wanneer een aanklager het wenst, wordt hij of zij onder de bescherming van de Vlaamse Ombudsman geplaatst, die nagaat of de klacht ontvankelijk en gegrond is. Indien dat het geval is, wordt een onderzoek opgestart.

De bescherming van de Ombudsman houdt in dat het personeelslid gevrijwaard wordt van tuchtstraffen of andere openlijke of verdoken straffen (zoals ontslag, schorsing, overplaatsing, weigering van verlof, enz.), wegens de melding van de onregelmatigheid. Indien de overste van het personeelslid toch een sanctie wil opleggen, moet hij kunnen bewijzen dat deze niets te maken heeft met de klacht.

persinfo: Miet Deckers, woordvoerster van de minister-president - tel. 02 552 60 00 e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be

persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel.: 02-552 70 39 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be