AutoRai

Toyota start in Polen met productie motoren en transmissies

(28-1-2005)
Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) is afgelopen week gestart met de productie van een nieuwe benzinemotor en handgeschakelde transmissie. Deze zullen worden gebruikt in de toekomstige kleine personenwagens die Toyota gezamenlijk met PSA Peugeot Citroën zal gaan produceren.
De jaarlijkse productiecapaciteit van TMMP voor de 1,0 liter motor en de handgeschakelde transmissie is vastgesteld op 250.000 respectievelijk 300.000 eenheden â waarmee de totale jaarlijkse productiecapaciteit van TMMP voor transmissies op 550.000 eenheden komt. TMMP produceert al handgeschakelde transmissies voor Toyota-modellen met een 1,3 tot 1,8 liter motor. Om deze groei mogelijk te maken zal de werkgelegenheid bij TMMP groeien van 1.100 medewerkers op dit moment tot ongeveer 1.800 aan het eind van 2005 â en zal er in totaal 400 miljoen euro worden geïnvesteerd.

âToyota is erg trots op de uitbreiding van de productiecapaciteit in Polen: niet alleen begint TMMP nu met de productie van motoren en wordt de productie van transmissies uitgebreid, later dit jaar zullen we ook beginnen met de productie van dieselmotoren in onze tweede fabriek in Polenâ, vertelt Shinichi Sasaki, President en CEO van Toyota Motor Engineering & Manufacturing Europe. âPolen is een belangrijke economische en zakelijke partner, en onze relaties worden versterkt dankzij de inspanningen en de toewijding waarmee onze Poolse Toyota-medewerkers werken aan het leveren van superieure kwaliteit, waarbij de klant altijd voorop staatâ, zo vult Sasaki aan.

In 2005 zullen er in Europa Toyotaâs worden geproduceerd in acht fabrieken in zes verschillende landen: Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Turkije, Portugal en Tsjechië.

100.000 Toyotaâs Aygo
De Toyota Peugeot Citroën Automobile-fabriek (TPCA) in Kolin, Tsjechië, is een joint venture tussen Toyota en PSA Peugeot Citroën. TPCA begint dit jaar m etdeproductievan300.000kleine personenwagens, 100.000 eenheden van de Toyota AYGO, de rest Peugeots en Citroëns.