B EN W BERICHTEN 2005 - 3 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 11 en 25 januari 2005

Algemene Zaken

1. (25-01) Het College heeft een technische wijziging van de Verordening van lijsten van bevoegdheden behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002, wijkraad voor Pernis en de Verordening Centrumraad vastgesteld.

2. (25-01) Het College heeft het verslag vastgesteld van het bezoek van wethouder Janssens (Middelen en Sport) aan Oslo van 28 tot en met 30 november 2004. Wethouder Janssens bracht dit bezoek aan Oslo om de traditionele kapceremonie van de Noorse kerstboom bij te wonen. Deze kerstboom wordt elk jaar voor het stadhuis van Rotterdam geplaatst.

3. (25-01) Het College heeft besloten om op vrijdag 11 november 2005 vanaf 15.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor de uitreiking van de Hendrik Chabot Prijs van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en een ontvangst aan te bieden. De burgemeester zal als gastheer optreden.

4. (25-01) Het College heeft de Burgerzaal beschikbaar gesteld voor een ontvangst bij de eenentwintigste editie van de Solero Zomercarnaval straatparade. In voorgaande jaren trok dit evenement 900.000 mensen naar het centrum van de stad. De uitvoering van dit multiculturele evenement is in handen van de stichting Zomercarnaval Nederland en DUCO/ACR. Er worden voor de ontvangst circa 350 gasten verwacht, waaronder ambassadeurs en leden van het Corps Consulair.

5. (25-01) Het College stelt een eenmalig bedrag van E 2.270,- beschikbaar voor de organisatie van (Top)sporten voor Sophia 2005. De financiële steun die met dit evenement bijeen wordt gebracht zal worden aangewend voor onderzoek naar voedingsproblemen bij kinderen met een chronische darmziekte. Ook wil de Stichting Sporten voor Sophia een kindertuin naast het ziekenhuis aanleggen.

6. (25-01) Burgemeester en wethouders hebben een nieuw aanwijzingsbesluit vastgesteld waarin gebieden binnen de gemeente Rotterdam zijn aangewezen waar het verboden is om alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flesjes, blikjes met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Het bedelen om geld of andere zaken is ook verboden in deze gebieden.

7. (25-01) In het kader van een zorgvuldige afbouw van de tippelzone Keileweg heeft het college van B en W besloten om de openingstijden van de Keileweg te beperken. Met ingang van 1 februari 2005 zal de tippelzone op de Keileweg geopend zijn van 20.00 uur 's avonds (nu nog 18.00 uur) tot 06.00 uur 's ochtends. Met ingang van 1 april 2005 zal de zone op de Keileweg geopend zijn van 20.00 uur 's avonds tot 02.00 uur 's ochtends. De vrouwen en de klanten worden door middel van folders en een lichtkrant op de tippelzone over de nieuwe tijden ingelicht. Een medewerker van DeltaBouman zal de vrouwen ook mondeling van de wijzigingen op de hoogte stellen.

8. (25-01) Het college van B en W heeft besloten om op 15 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur de Raadzaal beschikbaar te stellen voor een bijeenkomst van het Gezinsparlement over het thema integratie. Het parlement is een onderdeel van een reeks bijeenkomsten die de Nederlandse Gezinsraad organiseert in het kader van het door de VN uitgeroepen Internationale Jaar van het Gezin. Tijdens de zitting van het gezinsparlement gaan gezinsleden in debat met lokale en landelijke politici over kwesties die het gezin aangaan. Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) zal hierbij als gastheer optreden.

9. (25-01) Het College heeft ingestemd met het werkbezoek dat wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) van 13 tot en met 18 februari brengt aan de Verenigde Staten. Hij bezoekt onder andere New York, Jersey City, Washington City en Baltimore. Het werkbezoek is op uitnodiging van minister Dekker (VROM).

10. (25-01) Het College heeft, in navolging van het preadvies van de Algemene bezwaarschriftencommissie (ABC), besloten het bezwaar van de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij (WOM) tegen de opgelegde korting op de reguliere subsidie voor het jaar 2004, gegrond te verklaren en het besluit te herroepen. Het College is van mening dat de korting niet kan worden opgelegd, omdat er destijds door tussenkomst van de WOM een lening voor City Safari was toegekend. Korten op de reguliere subsidie van de WOM is daarom niet aan de orde.

11. (25-01) Het College heeft besloten een geschillencommissie in te stellen waar bezwaren worden behandeld tegen besluiten omtrent urgentieverklaringen in het nieuwe systeem van woonruimteverdeling. Dat nieuwe systeem is per 1 januari 2005 in werking getreden.

12. (25-01) Het College stelt de Burgerzaal beschikbaar voor een ontvangst op woensdag 11 mei 2005 van de deelnemers aan de 11e Technische Assemblee van de European Broadcasting Union (EBU). De EBU is de grootste vereniging van nationale omroepen ter wereld. De Technische Assemblee vindt van 12 tot met 14 mei plaats in Rotterdam.

Beleid

1. (11-01) Het College heeft besloten de procedure te starten die moet leiden tot een wekelijkse biologische markt aan het Eendrachtplein in het centrum van Rotterdam. De markt past goed in de ontwikkeling van bijzondere en thematische markten in Rotterdam. Het College neemt een definitief instellingsbesluit na de afronding van een inspraaktraject.

2. (25-01) Het college van B en W heeft de inkoop van trajecten voor volwasseneducatie voor 2005 vastgesteld. De educatie is bedoeld voor volwassenen die minder dan twee jaar voortgezet onderwijs hebben genoten of de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Op grond van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) ontvangen gemeenten jaarlijks een rijksbijdrage educatie. Het budget educatie van de gemeente Rotterdam wordt ingezet bij het ROC Zadkine en het Albeda College. Er zijn vier groepen die met voorrang een educatiecursus kunnen volgen: oudkomers; opvoeders met kinderen in de leeftijd 2 tot en met 12 jaar; jonge volwassenen zonder startkwalificatie en functioneel analfabete Nederlandstaligen. Door de invoering van het nieuwe inburgeringstelsel mag de rijksbijdrage educatie medio 2006 niet meer ingezet worden voor taallessen op het niveau van inburgering. De periode tot medio 2006 wordt gebruikt om de inkoop van deze trajecten af te bouwen.

3. (25-01) Het College heeft het inhoudelijk eindverslag van het vierjarige Rotterdamse Antillianenprogramma Lus di Trafico vastgesteld. Dit programma had tot doel een proces in gang te zetten waarbij de gemeente, Rotterdamse instellingen en Antilliaanse organisaties samenwerken aan de hulpverlening aan Antilliaanse kwetsbare groepen. Het aanbod van voorzieningen sluit nu beter aan op de behoefte van deze groepen. De eerste stappen zijn gezet naar inbedding in algemeen beleid. Op 11 februari wordt om 14.00 uur, in Now & Wow aan de Maashaven ZuidZijde 1, de slotbijeenkomst van Lus di Trafico gehouden.

4. (25-01) Het College heeft besloten de tijdelijke benoeming van de heer J. Schreutelkamp als vervanger secretaris/hoofd van dienst Bureau Stedelijke Adviescommissie Ouderenbeleid (SAO) en Stedelijke Adviescommissie Gehandicaptenbeleid (SAG) te verlengen tot 1 juli 2005. De genoemde adviescommissies zullen in de loop van dit jaar opgeheven worden. Hiervoor in de plaats komt één nieuw gezaghebbend adviesorgaan. Tot dit gerealiseerd is, blijven de commissies normaal functioneren en blijft de noodzaak van een secretaris/hoofd van dienst voor het bureau SAO/SAG bestaan.

5. (25-01) Het college van B en W heeft de voortgangsrapportage van het Convenant Integrale aanpak Startkwalificaties VMBO-MBO: "Beroepsonderwijs Ontketend" vastgesteld. Dit convenant is in juli 2002 afgesloten tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente Rotterdam, het Albeda College, het ROC Zadkine en de schoolbesturen van drie VMBO's en loopt tot en met 2005. Doel van het convenant is het tegengaan van voortijdig schoolverlaten door jongeren en het toeleiden van voortijdige schoolverlaters naar een baan of startkwalificatie. Het College constateert dat de schoolbesturen veel tijd hebben moeten investeren in het op gang brengen van het proces. Het College benadrukt dat nu alles op alles moet worden gezet om concrete resultaten te boeken en de doelen te halen die in het convenant zijn afgesproken. Vooral aan de modernisering en kwaliteitsverbetering van het Rotterdamse VMBO en MBO moet nog hard worden gewerkt.

6. (25-01) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 90.500,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

7. (25-01) Het College heeft besloten om aan de exploitant van een winkel in curiosa en cadeauartikelen aan de Van der Meydestraat een voorschot inkomstenderving toe te kennen in verband met de aanleg van RandstadRail. Het voorschot wordt toegekend op grond van de nadeelcompensatieregeling.

8. (25-01) Het College heeft besloten om aan de exploitant van een bloemenwinkel aan de Statenweg een voorschot inkomstenderving toe te kennen in verband met de aanleg van RandstadRail. Het voorschot wordt toegekend op grond van de nadeelcompensatieregeling.

9. (25-01) Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld om een deel van de Streefwaalseweg aan het openbaar verkeer te onttrekken. Het gaat om het deel ter hoogte van het bedrijf Interforest Terminal Rotterdam. De vrijgekomen ruimte moet ten goede komen aan de activiteiten van het bedrijf en aan de veiligheid van het gebied. Omdat het om een doodlopende weg gaat, heeft de wegonttrekking geen gevolgen voor doorgaand verkeer. Gedurende de periode van terinzagelegging van het voorstel zijn geen zienswijzen ingediend.

10. (25-01) Het College heeft besloten de directeur van de Openbare Bibliotheek te mandateren tot het aangaan van een huurovereenkomst voor de nieuwe bibliotheekvestiging in het centrum van IJsselmonde. De nieuwbouw maakt deel uit van het centrumplan IJsselmonde en zal naar verwachting eind 2005 van start gaan. De nieuwe bibliotheekvestiging wordt eind 2007 opgeleverd. De huidige bibliotheekvestiging is ondergebracht in wijkgebouw de Klimmende Bever. Voor de uitvoering van de nieuwbouw is het noodzakelijk de Klimmende Bever te slopen. De bibliotheek wordt naar alle waarschijnlijkheid tijdelijk gehuisvest op de braakliggende, voormalige NAM-locatie aan de Groenetuin.

11. (25-01) Het College heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het aantal brandstofverkooppunten in de deelgemeente Feijenoord. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van het locatiebeleid brandstofverkooppunten. Uit het onderzoek blijkt dat er, ondanks de herontwikkelingsplannen in deze deelgemeente, voldoende brandstofverkooppunten in en direct rondom Feijenoord overblijven voor de bewoners in deze deelgemeente. Het College onderschrijft de conclusie dat het voorzieningenniveau voor de inwoners in deze deelgemeente voldoende op peil blijft.

12. (25-01) Het college van B en W verleent steun aan de plannen van minister Dekker (VROM) voor de modernisering van het huurbeleid. Het voorgenomen beleid van de minister past in de plannen om de Rotterdamse woningmarkt beter te laten werken en de economische positie van Rotterdammers te verbeteren. Het beleid leidt ook tot een prikkel voor de bouw van middeldure en dure huurwoningen. Dankzij het beleid zoals het nu is voorgesteld zal voor een deel van de huurwoningen (ongeveer 7%) een directere relatie bestaan tussen prijs en de kwaliteit van de woning. Scheefwoners zullen door dit beleid meer huur gaan betalen, de eigen woning proberen te kopen of omzien naar een andere woning. Het beleid zal leiden tot meer variatie in prijs en kwaliteit van huurwoningen en tot betere doorstroming in de stad. Daarnaast is het beleid noodzakelijk voor het volledige behoud van de ISV-gelden. In Rotterdam zal het beleid niet leiden tot segregatie naar inkomen tussen de verschillende delen in de stad.

13. (25-01) Het College heeft de 'Verkenning Stromen door Zuid' vastgesteld en aangeboden aan het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam, met het verzoek het project Pleinweg op te nemen in de planstudiefase van het uitvoeringsprogramma grote projecten van het Regionaal Investeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2005 - 2009. De verkenning richt zich op de wijze waarop milieutechnisch verantwoord het (doorgaand) autoverkeer door Zuid kan worden geaccommodeerd. Het autoverkeer van en naar het Rotterdamse centrum en andere bestemmingen zal de komende jaren groeien. Maatregelen als parkeerregulering en verdere ontwikkeling van het openbaar vervoer zullen deze groei wel afremmen, maar niet voldoende. In de studiefase moet worden onderzocht wat de omvang van het probleem is en welke oplossing moet worden gekozen. De algemene conclusie die uit de verkenning getrokken mag worden is dat de noodzaak van het concept bundelen en ordenen van verkeer uit het VVPR wordt bevestigd. Uit de verkenning is gebleken dat door de stijging van automobiliteit de huidige knelpunten zullen verergeren en nieuwe zullen ontstaan. Maatregelen om de binnenstad bereikbaar te houden en sluipverkeer te voorkomen zijn daarom onontkoombaar. In de verkenningsstudie staat beargumenteerd dat een ingreep op de knooppunten Vaanweg-Pleinweg het meest positieve effect heeft op diverse knelpunten op Zuid.

Middelen en Control

1. (25-01) Het College is onder de indruk van de Rotterdamse Winterspelen, een benefietactie van Jong Rotterdam. Deze (eerste) activiteit was een groot succes en heeft ruim 7000 euro opgebracht. Het College heeft toegezegd de actie actief te blijven ondersteunen en heeft hierover een brief gezonden aan alle hoofden van Dienst. Doel van de benefietactie is geld in te zamelen voor de goede doelen: Big Brother Big Sister (voorheen stichting Match) en de Voedselbank Rotterdam. Recentelijk is daar de Stichting Kinderhulp Sri Lanka aan toegevoegd naar aanleiding van de ramp in Azië. De actie biedt jonge ambtenaren een mogelijkheid hun netwerk uit te breiden en te motiveren onder het motto "de wereld is groter dan de eigen werkplek".

2. (25-01) Het College heeft de managementcontracten 2005 vastgesteld voor de diensten Stedelijk Onderwijs, Sport en Recreatie, RET, Stadstoezicht en voor het Programmabureau Veilig. Deze contracten zullen in de komende weken getekend worden door de verantwoordelijke leden van het College en de directeuren van de betrokken diensten.

3. (25-01) Het College heeft besloten een medewerker van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met onmiddellijke ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.

|                                          |Bezoekadres:          |
|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18           |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |Rotterdam             |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 417 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum: 28 januari 2005|

---- --