Gemeente Boarnsterhim


Eerste lediging papiercontainers succesvol Actueel > Nieuws

In Jirnsum en Wergea is een proef gestart met papiercontainers. Alle huishoudens hebben een container gekregen, speciaal voor oud papier. De opbrengst komt ten goede aan verenigingen in de dorpen. Zij halen het oud papier op met behulp van een auto met chauffeur van de gemeente.

Afgelopen vrijdag 21 en zaterdag 22 januari werden de containers voor de eerste keer geleegd. Vrijdagavond stonden de vrijwilligers van de scholen in Jirnsum klaar om de papiercontainers te legen in de 2 kraakpersauto's van de gemeente. Al na 1,5 uur was de klus geklaard. In de 425 aangeboden containers (82% van het uitgezette aantal) zat een gewicht van 11.500 kg. Vorig jaar werd in januari 8580 kg papier opgehaald in Jirnsum. Inzamelen middels de container laat dus een stijging van 2.920 kg = 34% zien.
Zaterdagochtend was de eerste leging van de papiercontainers in Wergea. Vrijwilligers van de voetbalvereniging en van de school De Twamester haalden binnen twee uur 15.820 kg papier op. In Wergea stonden 510 (84% van het uitgezette aantal) containers aan de weg. Het resultaat was ook in Wergea fors hoger dan vorig jaar januari. Toen werd 10.730 kg papier opgehaald, er is nu een meeropbrengst van 32% gehaald.

In totaal zijn er in Jirnsum en Wergea 1130 containers uitgezet. De reacties van de gebruikers zijn tot nu toe zeer positief. Ook de vrijwilligers die de containers ophalen en legen zijn zeer te spreken over het inzamelsysteem.