Gemeente Kerkrade
---

28.01.05: Eerste raamcontracten BedrijvenTerreinManagement Parkstad Limburg getekend

Op de voorgrond v.l.n.r.: F. Geradts (Essent Retail), A. Kijk in de Vegte (vz. stichting BTM) en P. van Ravenstein (BelCompany). Staand: P. Thomas (wethouder gemeente Kerkrade/secretaris stichting BTM) en H. Schrijnemakers (penningmeester stichting BTM) Op vrijdag 28 januari 2005, heeft de Stichting BedrijventereinManagement (BTM) Parkstad Limburg in Kerkrade een raamovereenkomst met Essent en BelCompany getekend. Zij zijn de eerste twee partners, die ervoor gaan zorgen dat de ondernemers op de bedrijventerreinen binnen Parkstad Limburg volop kunnen profiteren van de schaalvoordelen, die de gezamenlijke aanpak via BTM met zich meebrengt. Het aanbieden en afsluiten van collectieve contracten vormt een onderdeel van de verbeteringen op bedrijventerreinen waardoor het voor ondernemers aantrekkelijker moet worden op een bedrijventerrein binnen Parkstad Limburg te blijven dan wel zich er te gaan vestigen. Mevrouw A. Luijten van het gelijknamig autobedrijf in Heerlen Noord tekende als eerste ondernemer het contract met Belcompany. De heer R. Vogely van PC Data (Kerkrade) zette zijn handtekening onder de overeenkomst met Essent.

De kwaliteit van bedrijventerreinen is voor een belangrijk deel bepalend voor het regionale vestigingsklimaat. Een deel van de bestaande terreinen in Parkstad Limburg is echter verouderd, wat de kwaliteit van het regionale vestigingsklimaat negatief beïnvloedt. Daarnaast roept dit een extra vraag op naar nieuwe bedrijventerreinen. Ruimte hiervoor is moeilijk of niet te vinden. Daarom is aandacht voor de kwaliteit van bedrijventerrein een speerpunt binnen het beleid van Parkstad Limburg. De projectleiding van dit kernagendapunt is in handen van de gemeente Kerkrade. Bestuurlijke trekker is wethouder Peter Thomas van Kerkrade, die in het Dagelijks Bestuur van Parkstad Limburg de portefeuille Economie en Toerisme heeft.

Doel project BTM
Het doel van het project is om in een periode van 2 jaar de weg naar een regionale organisatie voor het beheer en de revitalisering van de bedrijventerreinen voor te bereiden. Daarnaast worden collectieve services ontwikkeld die aan de deelnemende bedrijven worden aangeboden. Concreet komt dit neer op:
· Het afsluiten van raamovereenkomsten met derden voor het leveren van diensten en services aan de diverse organisaties;
· het beheren van, het beschikken over én het voeren van een administratie van de liquide middelen die hierdoor worden verworven, inclusief de administratie van de herkomst ervan;
· het aanwenden van deze middelen voor de financiering van projecten en activiteiten.

Voor de uitvoering hiervan is door Parkstad Limburg de stichting BTM opgericht. Het bestuur bestaat uit A. Kijk in de Vegte (voorzitter), P. Thomas (secretaris) en H. Schrijnemakers (penningmeester).

Aanbiedingen voor gas en elektriciteit Met ingang van 1 juli 2004 is de energiemarkt ook voor kleinverbruikers geliberaliseerd. Dit houdt in dat alle bedrijven en instellingen vrij zijn in de keuze van de energieleverancier. BTM Parkstad Limburg biedt de mogelijkheid om deel te nemen en te profiteren van de samenwerking met Essent. Dit geldt voor de bedrijven die al klant zijn van Essent als ook de bedrijven die nu nog een andere energieleverancier hebben.

Door het afsluiten van het raamcontract met Essent kunnen de deelnemers aan het BTM-project profiteren van een aantal voordelen:
· Aantrekkelijke tarieven voor gas en elektra. De te behalen kostenvoordelen liggen tussen circa 10 en 20%.
· Vaste prijzen gedurende één of twee jaar (zekerheidsgarantie) of variabele prijzen (marktconform) per kwartaal.

Naast dit directe financieel voordeel, levert een combinatie van een aantal andere projecten en acties op termijn een veelvoud aan financieel voordeel op:

· Energiescans.

· Energiebesparingsprojecten.
· Groen Zakelijk via door Essent zelf opgewekte Groene Stroom (milieuwinst).

· Energiemanagement.
· Kostenloze cursus 'Factuur lezen'.
· Alternatieve energietoepassingen op bedrijventerreinen.
· Account management, een persoonlijk aanspreekpunt.

Aanbieding BelCompany
Via deelname aan BTM Parkstad Limburg kunnen ondernemers profiteren van:

· Kosteloze telefoniescan.
· Maatwerkoplossing/totaaloplossing.
· Besparing op telefoniekosten tussen 10% en 50% (combinatie vast en mobiel).

· Twee keer per jaar een gratis kostenmonitor.
· Een aanspreekpunt in de vorm van een accountteam voor Parkstad Limburg.

· Laagste prijsgarantie voor hardware.
· Service via binnendienstteam en de BelCompany winkels.

Voorbeelden
Enkele praktijkvoorbeelden van bedrijven in Parkstad Limburg, waar de telefoonkosten gescand werden, maken duidelijk wat de voorbeelden van dergelijke raamovereenkomsten zijn. Eén bedrijf -met jaarlijkse telefoniekosten van EUR 79.208- kan met de raamovereenkost een besparing realiseren van circa EUR 10.000 (12,5%). Het andere bedrijf
-met jaarlijkse telefoniekosten van circa EUR 5.800 kan een besparing realiseren van ruim EUR 2.600 oftewel 45%!

Acties in 2005
Het project BTM Parkstad Limburg blijft zich niet alleen inzetten om aantrekkelijke voorwaarden via raamcontracten voor energie, gas of telefonie af te sluiten en te blijven monitoren, maar blijft zich ook richten op de revitalisering en herinrichting van bedrijventerreinen, op beheertrajecten en op het zoeken naar overige projecten waarbij een collectieve aantak tot grote voordelen kan leiden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en afvalinzameling.