Gemeente Tilburg

28-1-2005
Tilburgse Kermis in nieuwe opstelling
230 Topattracties kleuren de kermis van 2005

De zomerkermis 2005 kenmerkt zich door verplaatsingen van enkele grote attracties. Het reuzenrad stond sinds jaar en dag op de kop van het Piusplein maar verhuist nu naar het NS plein.

Op de kop van de Heuvel komt de Tango te staan. De autoscooter die jaren op deze plek heeft gestaan verhuist richting Piusplein. De Polyp verruilt zijn plaats op de Heuvel voor een plaats op het Stadhuisplein.
Een aantal nieuwe attracties bepaalt mede de gewijzigde opstelling van de Tilburgse zomerkermis. Nieuw zijn onder andere: de X-factory (vliegend tapijt met waterorgel), de Fun-Factory (familieattractie), Skateboard. Sinds lange tijd op herhaling: de Katapult (nu genaamd 2 Fast 2 Furious) en de Ranger. Deze twee attracties waren voor het laatst in 1987 en 1990 in Tilburg te zien. Verder komt er een nieuw spookhuis waarbij de rit met hangende gondels plaatsvindt. Bij de keuze voor de inrichting heeft de gemeente kwaliteit centraal gesteld. Wethouder Janssen: We zijn steeds op zoek naar verandering. De kermisbezoeker vraagt daar ook naar: een verrassende kermis. Daarom kiezen we voor een nieuwe opstelling.

10 dagen
De kermis start dit jaar op vrijdagavond 22 juli om 19.30 uur en eindigt met een groots vuurwerk in de Piushaven op zondag 31 juli om 23.00 uur. Er is dit jaar gekozen voor een evenwichtige verspreiding van de attracties die de hoogte ingaan. Zo trekt elk plein de aandacht met een hoogtebepalende grootvermaak zaak.

Verpachting
Van de 786 attracties die zich hebben ingeschreven op de verpachting van 17 januari jl. hebben er uiteindelijk 206 een plaats gekregen. Op de Nostalgische Kermis staan dit jaar 24 attracties, 1 meer dan vorig jaar.

Feiten informatie

- Nieuwe attracties
Grootvermaak: Skateboard, Haunted Mansion, Fun Factory, Over the Top, X-Factory.
Kinderzaken: Cowboy Kids.
Oefeningspelen: El Dorado, Eurofant.
Nostalgie: Swing Mill, Cake Walk, Vliegtuigmolen.


- Attracties per categorie
Grootvermaak 34
Kinderzaken 23
Kijkwerk 1
Oefeningspelen 76
Consumptieve Waren 52
Diverse 20
Nostalgie 24


- Kermisterrein
Het kermisterrein in de binnenstad van Tilburg omvat de volgende straten en pleinen:
Besterdplein
Besterdring (vanaf NS Plein tot Gasstraat)
NS-Plein
Heuvelring
Heuvel
Piusplein
Paleisring (vanaf Piusplein tot Katterugflat)
Koningsplein
Stadhuisplein (vanaf Katterug tot Bisschop Zwijssenstraat) Willemsplein, Stadhuisstraat, Stadhuisplein (Nostalgische Kermis)


- Statistische gegevens
Aantal inschrijvingen 786
Aantal plaatsingen 206
Nostalgie 24

Pachtopbrengst 2.057.648,00

Hoogste bod inschrijvingen 96.000,00
Hoogste bod plaatsingen 81.000,-
Laagste bod inschrijvingen 25,00
Laagste bod plaatsingen 250,00

Internetsite
Vanaf heden is informatie over de zomerkermis te volgen via de website www.tilburgsekermis.nl. Daar is ook de informatie te vinden over de ontwerpwedstrijd voor het beeldmerk van de kermis 2005.