Provincie Utrecht

Persbericht

Reconstructie fietspad Valleikanaal bijna gereed

Opening in april 2005

28-1-2005
Het fietspad langs het Valleikanaal heeft een metamorfose ondergaan. Het oorspronkelijk smalle betonnen paadje tussen de Broekerbrug in Woudenberg en de Lange Steeg in Leusden, heeft op de meeste plaatsen een breedte gekregen van bijna drie meter. De laatste afrondende werkzaamheden zijn over de winterperiode heen getild en na het realiseren van een veilige oversteek over de N224 is de klus geklaard. Verwachting is dat het vernieuwde fietspad in april 2005 officieel geopend kan worden.

Stand van zaken

Het asfalteren van het fietspad is nagenoeg gereed. Er is een nieuwe brug geplaatst over de Lunterse Beek in Woudenberg. Om te zorgen dat de belijning op het fietspad duurzaam is, wordt met deze klus gewacht totdat kou en vocht uit de lucht zijn. Dit geldt ook voor het laatste asfalteringswerk, bij de Lange Steeg in Leusden. De bermen worden in het voorjaar afgewerkt. Als kroon op het werk komt er in het fietspad een veilige oversteek over de provinciale weg N224 in Woudenberg. Deze oversteek krijgt een rustpunt halverwege, zodat fietsers indien nodig in twee keer de overkant kunnen bereiken.

Aantrekkelijk fietsnetwerk
Het fietspad langs het Valleikanaal loopt over de Grebbelinie, een oude verdedigingslinie met cultuurhistorische waarde. Daarnaast maken het Valleikanaal en zijn oevers deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Beide elementen, cultuurhistorie en natuur, maken de fietsroute zeer aantrekkelijk.
Samen met andere recreatieve fietsroutes in de omgeving (Grebbelinieroute, Bergbekenroute en Valleibekenroute) vormt het opgeknapte fietspad tussen Woudenberg en Leusden een aantrekkelijk fietsnetwerk. Een dergelijk netwerk sluit prima aan bij de toeristische voorzieningen in het gebied: kampeerboerderijen, boerderijen met verkoop van eigen producten, kanoverhuur en diverse horecagelegenheden.

Europese subsidie
Voor het project is een eenmalige subsidie toegekend uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling. Het gaat hierbij om een bedrag van maximaal EUR 704.215,--, zijnde 40% van de totale kosten. Het bedrag is toegekend omdat de verbetering van het fietspad in belangrijke mate bijdraagt aan de plattelandsontwikkeling en aan de versterking van de toeristische infrastructuur. De verwachting is dat er een toename zal zijn van het aantal recreatieve fietsers met minimaal 30% ten opzichte van 1995.
Door de Europese bijdrage kan het werk optimaal worden uitgevoerd, inclusief een veilige oversteek over de N224 in Woudenberg.1

Vervolg
Na afronding van het gedeelte vanaf Broekerbrug tot Lange Steeg zal nog dit jaar worden gestart met de verbreding van het aansluitende deel vanaf de Lange Steeg tot aan de Horsterweg. Op dit moment vormt de A28 een barrière voor het fietspad langs het Valleikanaal. In het Agenda 2010*-project `De Schammer' is een fietstunnel onder de A28 geprojecteerd. Realisatie van deze tunnel betekent een prachtige fietsverbinding van het centrum van Amersfoort naar het buitengebied.
Op donderdag 3 februari 2005 organiseren de gemeenten Amersfoort en Leusden en de provincie Utrecht een inloopavond over de fietstunnel. Deze avond vindt plaats in het Wijkcentrum `Het Klokhuis', Weberstraat 2, Amersfoort en begint om 1 930uur.


*Agenda 2010
De provincie Utrecht wil duurzaam investeren in de Utrechtse samenleving. Om dat te doen hebben we tien projecten geselecteerd, die in samenhang worden ontwikkeld onder de naam Agenda 2010. Deze projecten leveren allemaal een concrete bijdrage aan het wonen, werken en recreëren van de Utrechtse burgers in de periode tot 2010. De inhoud van de projecten is gevarieerd: recreatie, natuurontwikkeling, een betere positie voor de boeren, meer en betere mogelijkheden voor fietsen en wandelen, versterking van de culturele infrastructuur en het cultureel erfgoed.

Laatst gewijzigd op 01/28/2005 12:00:53 PM. Paginabeheer: Clara.van.Foreest@provincie-utrecht.nl