NSGK
http://www.nsgk.nl

Blauwe Vogel is geland in het basisonderwijs

Blauwe Vogel is geland in het basisonderwijs

- Basisscholen starten voorlichting over kinderen met een handicap
- Blauwe Vogel brengt eerste bezoek aan Koningin Wilhelmina School in Baarn

Amsterdam 28 januari 2005 - Scholieren van de Koningin Wilhelmina School in Baarn namen vrijdag als eersten het Blauwe Vogel lespakket in gebruik. Dit pakket is door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) ontwikkeld om leerlingen van groep 1 tot en met 8 voor te lichten over hun leeftijdgenootjes met een handicap. Vanaf deze week gaan 420 basisscholen in Nederland elke maand met het Blauwe Vogel pakket aan de slag.

Aan de hand van verhalen, liedjes en opdrachten ervaren de leerlingen vooral dat hun leeftijdgenootjes met een handicap ook gewoon kinderen zijn, die graag net als zij willen spelen en meedoen. Die voorlichting is nodig want uit onderzoek door de NSGK blijkt dat vooroordelen en onwetendheid in de samenleving de belangrijkste problemen vormen voor kinderen en jongeren met een handicap. 'Dit pakket laat kinderen zien wat het betekent om te leven met een beperking', zegt Jochem van Gelder, ambassadeur van de NSGK. 'Want veel mensen weten niet wat een handicap inhoudt en hoe ze ermee om moeten gaan. Daardoor komen kinderen met een handicap vaak in een isolement, terwijl ze meestal gewoon kunnen meedoen als wij een beetje meer rekening houden met hun beperking.'

Het Blauwe Vogel pakket sluit aan bij twaalf jaarlijks terugkerende thema's op basisscholen, waaronder de verjaardag, moederdag en de Kinderboekenweek. Het pakket bestaat onder andere uit een kijkkalender, een cd en een handleiding met verhalen, gedichten en doe-tips. Van de website www.deblauwevogel.nl kunnen leerkrachten werkbladen, opdrachten en bladmuziek downloaden. Via deze site kan het pakket ook nog steeds besteld worden.

De Koningin Wilhelmina School in Baarn had de primeur. Op deze school zitten twee leerlingen met een handicap, dus de leerkrachten weten uit ervaring hoe belangrijk het is om de andere kinderen hierover voor te lichten. De hele school stond vrijdag in het teken van de Blauwe Vogel. In de klassen hingen tekeningen, ramen waren beschilderd en op het schoolplein torende een negen meter hoge opblaasbare blauwe vogel boven de spelende kinderen uit.

De Blauwe Vogel is het beeldmerk van de NSGK. De vogel is afkomstig uit het sprookje l'Oiseau Bleu van Maurice Maeterlinck, waarin de kinderen Mytyl en Tyltyl op zoek gaan naar de blauwe vogel die genezing kan brengen voor hun zieke buurmeisje. Hij staat symbool voor hulp aan zieke en gehandicapte kinderen en voor de NSGK, die zich al 55 jaar inzet voor kinderen en jongeren met een handicap.

Meer informatie (