Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

27-01-2005

Digitalisering en wetenschappelijk onderzoek
Het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI-KNAW) houdt op te bestaan. De Akademie heeft enkele initiatieven genomen waarbinnen activiteiten van het NIWI in nieuwe vorm een plaats kunnen krijgen.

Naast de oprichting van DANS (zie het bericht Plan voor DANS), een organisatie voor wetenschappelijke data-infrastructuur, wordt er een programma gestart voor het beantwoorden van de vraag hoe ICT-ontwikkelingen het wetenschappelijk onderzoek op alfa- en gammagebied kunnen verrijken. Zie het rapport The Virtual Knowledge Studio for the Humanities and Social Sciences @ the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (pdf).

Wat de toekomst is van de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD), waarin informatie over onderzoekers, onderzoeksinstituten en lopend onderzoek te vinden is, staat beschreven in de notitie Onderzoekinformatie. Organisatieplan (pdf). De NOD verhuist naar het hoofdkantoor van de KNAW.

In De overbrenging van de Bijzondere Collecties van het NIWI naar het IISG-KNAW (pdf) is te lezen waaruit de oude collectie van de voormalige Bibliotheek KNAW bestaat en welke deelcollecties worden overgebracht naar het IISG-gebouw aan de Cruquiusweg te Amsterdam.

Ten slotte gaat onder meer het rapport Constantijn Huygens Instituut. Ontwikkelingsplan digitale bronnen en methoden (pdf) over de onderbrenging van de BNTL - de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Letterkunde - naar het Constantijn Huygens Instituut (CHI-KNAW) in Den Haag. Het CHI, dat zich concentreert op wetenschappelijk onderzoek en bronontsluiting met betrekking tot de literaire en intellectuele geschiedenis, wordt verantwoordelijk voor de vernieuwing en het onderhoud van de BNTL. De bibliografie zal door het CHI worden omgebouwd tot een website met een bibliografische en een bibliothecaire component.

De verschillende blauwdrukken zijn op 22 december 2004 door het bestuur van KNAW geaccordeerd, maar moeten in februari 2005 nog door de Ondernemingsraad van de KNAW worden besproken.