FNV

Actie dreigt bij nieuwe streekvervoerder Utrecht-Oost

De werknemers van streekvervoermaatschappij SVN dreigen in actie te komen. Hun werkgever negeert de cao en de bedrijfsregelingen. SVN is sinds kort de vervoerder in concessiegebied Utrecht-Oost. FNV Bondgenoten heeft vrijdagmiddag een gesprek over de klachten met de werkgever en de brancheorganisatie. Als daar niets uitkomt, sluiten de vakbondsleden acties niet uit.

Het protest komt voort uit de wijze waarop de streekvervoerder vorm en inhoud geeft aan werktijdregelingen. De werkgever heeft zonder instemming van de ondernemingsraad een werktijdenregeling ingevoerd. Dit is in strijd met de Wet op de ondernemingsraden. Pauzes worden op onredelijke tijdstippen ingepland. Chauffeurs zitten daardoor onverantwoord lang achter het stuur. In totaal hebben de werknemers een lijst van 31 punten gemaakt die acuut verandering behoeven.

"Dit soort spelers verziekt de markt voor het openbaar vervoer", vindt vakbondsbestuurder Remko Mast. "Ze doen zich bij iedere presentatie voor als grote heren, maar gedragen zich als ordinaire prijsvechters. Als de buit binnen is, moet het personeel bloeden. Ondernemingen die op een dergelijke wijze hun personeel behandelen moeten uit de sector geweerd worden".