Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 januari 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over sterilisatie


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in Medisch Contact over sterilisatie? 1


2. Klopt de bewering dat de bezuiniging van 26 miljoen die uit het ziekenfondspakket verwijderen van sterilisatie moet opleveren, ongefundeerd is?


3. Waarop is uw bewering van 22.000 sterilisaties bij vrouwen en 8.000 bij mannen op jaarbasis gebaseerd? Kunt u uw antwoord met kwalitatieve gegevens onderbouwen en uw bronnen vermelden?


4. Wat vindt u van de gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Urologie, waaruit blijkt dat jaarlijks 36.000 mannen zich laten steriliseren en niet 8000 mannen zoals u beweert? Hoe verklaart u dit verschil?


5. Klopt het dat u gebruik heeft gemaakt van de cijfers van Prismant en dat dit instituut geen poliklinische verrichtingen registreert en geen verrichtingen door huisartsen? Zo ja, vindt u het verantwoord een maatregel door te voeren op basis van verkeerde gegevens?


6. Klopt het dat deze maatregel alleen ziekenfondsverzekerden treft? Hoeveel levert deze bezuiniging uiteindelijk op?


7. Klopt het dat sinds 1 juni 2004 een chaotische situatie is ontstaan met betrekking tot sterilisaties van mannen en vrouwen in Nederland? Klopt het dat ziekenhuizen niet meer weten wat zij moeten factureren omdat zij niet weten wie er nu wel en wie niet meer verzekerd is voor sterilisatie?


8. Erkent u dat hier een onzorgvuldige afwegingsproces plaats heeft gevonden op basis van onjuiste gegevens?


1. Medisch Contact, 60e jaargang, 28 januari 2005