Dienstenbond CNV

Archief

BENTEX : huidige status
28-01-2005

In de afwikkeling rondom het faillissement zitten medewerkers nog steeds met veel vragen die de directie nog niet heeft kunnen beantwoorden. Een deel van de vragen was daadwerkelijk niet te beantwoorden omdat er nog onderhandelingen liepen tussen de curatoren en de directie van Bentex. Een ander deel had wel kunnen worden beantwoord maar door de hectiek, onbekendheid met het fenomeen faillissement en wellicht onwil, verdient de informatieverschaffing vanuit Bentex zeker geen hoofdprijs.

Wel is vast komen te staan, dat meer dan 100 werknemers het slachtoffer zijn geworden.

Filialen die zeker dicht gaan.

De filialen die dicht gaan zijn: Groningen, Uden, Den Helder, Nijverdal, Apeldoorn, Aalten, Ommen, Borne en Lemmer.

De filialen Hoogeveen en Eibergen waren al eerder gesloten. Voor het filiaal Emmen, Almelo, Klazienaveen, Assen, Heemskerk Eibergen en Sneek is men nog in onderhandeling met de verhuurders. Voor wat betreft de filialen Sneek en Lemmer hopen we op relocatie. Zodra daar meer duidelijkheid over is zullen wij dat melden.

Daarnaast is het zo dat een aantal medewerkers, wiens filiaal heropend werd, te horen hebben gekregen dat zij niet meer welkom zijn. Laakbaar vinden we de houding van de directie hierin omdat zij dit zonder opgave van reden hebben gedaan.

Gesprek met de curatoren.

Gezien de gebrekkige communicatie hebben we als CNV Dienstenbond het initiatief genomen een gesprek met de curatoren van Bentex te arrangeren. Wij hebben onze wensen rond voortzetting van de nieuwe arbeidsovereenkomsten bij de curatoren kunnen neerleggen. De curatoren hebben als belangrijkste doel voor ogen gehad dat er zoveel mogelijk werknemers bij de nieuwe eigenaar aan de slag zouden kunnen. Daarnaast hebben zij zich ingespannen om de arbeidsvoorwaarden op peil te houden.

Arbeidsvoorwaarden.

Naast de overnamesom was de inzet van de curatoren om in het overnamecontract met de nieuwe eigenaar het volgende op te nemen.

Wie een contract voor onbepaalde tijd bij Bentex had, krijgt dat weer. Wie een contract voor bepaalde tijd had, krijgt weer een contract voor bepaalde tijd.

In het contract is verder geregeld dat wanneer je dezelfde functie houdt, je ook dezelfde primaire arbeidsvoorwaarden behoudt. En dan bedoelen we alle arbeidsvoorwaarden die in geld zijn uit te drukken zoals, salaris, pensioen, onkosten, aanvullende pensioenregelingen, etc.

Voor degenen die in een andere functie (in een lagere functiegroep) terechtkomen moet het salaris op basis van de CAO in de hoogste trede worden betaald, zo dicht mogelijk bij het oude salaris.

Verder is de afspraak gemaakt dat wanneer er de komende drie maanden nog Bentex winkels open gaan die nu gesloten zijn het eigen Bentex personeel, dat nu geen contract aangeboden heeft gekregen, als eerste weer in aanmerking komt voor een nieuw contract.

Ontslag, wat nu?

Vanaf maandag organiseert het UWV bijeenkomsten voor alle medewerkers van zowel de oude als nieuwe Bentex. Daar kan een uitkering worden aangevraagd. Ook wordt geïnventariseerd of de werkgever nog schulden aan werknemers heeft. In principe neemt het UWV de loonbetalingsverplichting over n.l. het loon over januari en het loon over de opzegtermijn. Ook het vakantiegeld en het tegoed van vakantiedagen wordt door het UWV uitbetaald. De curatoren zullen wellicht nog trachten om deze betalingen of een deel daarvan bij de nieuwe eigenaar neer te leggen.

BELANGRIJK:

Wij hebben de curatoren op het hart gedrukt vooral u te blijven informeren. Zij hebben namelijk ook een taak daarin. Afgesproken is om dit zo vlug mogelijk te doen. De curatoren hebben dan ook woord gehouden. Als bijlage is een brief van de curatoren bijgevoegd. Die bijlage geeft meer informatie over de afspraken die met de nieuwe eigenaren van Bentex zijn gemaakt.

Tenslotte

Wij blijven ons grote zorgen maken om de organisatie en met name ook ten aanzien van het hoofdkantoor in Lemmer gezien het feit dat het huurcontract over een half jaar afloopt. Daarnaast bestaat nog altijd de mogelijkheid om Bentex weer te verkopen. Reden genoeg om kritisch te blijven en uw ongeorganiseerde collegas lid te maken van de CNV Dienstenbond. U ontvangt dan ook een tweede exemplaar voor u ongeorganiseerde collega.

Mocht er nieuws zijn dan zullen wij dat melden. In de tussentijd vertrouwen wij erop dat u ook ons blijft informeren. Mocht u nog vragen hebben bel dan gerust met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoon 0512 583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl.